România, la festivalul cârnaţilor din Bekescsaba
Festivalul cârnaţilor este considerat cel mai mare eveniment culinar şi distractiv din Ungaria, care adună, anual, peste 100.000 de turişti din mai multe ţări.
Articol de Ioan Suciu, 01 Noiembrie 2010, 15:08
Festivalul cârnaţilor de la Bekescsaba este considerat cel mai mare eveniment culinar şi distractiv din Ungaria, care adună, anual, peste 100.000 de turişti din mai multe ţări.
În standurile amenajate pentru produsele româneşti cu sprijinul Camerei de comerţ şi industrie a judeţului Arad au fost prezenţi producătorii tradiţionali care fac parte din asociaţia "Arădeanca” din Arad.
Aceştia au prezentat produse tradiţionale româneşti unele din ele atestate european, pita de Pecica, brânzeturile de Şofronea, caşul de Arad, mierea de albine, magiunul de prune şi răchia de prune de la Aldeşti, precum şi vinuri din Podgoria Minişului.
Mii de turişti români au vizitat standurile festivalului cârnatului de la Bekescsaba
În mai multe corturi, peste 450 de echipe, formate din producători tradiţionali sau simpli cetăţeni, au participat la concursuri de preparat cârnaţi.
Fiecare echipaj a preparat mezelurile după reţetele proprii, folosind diverese ingrediente.
Totul într-o atmosfera de voie bună cu măcelarii care dansau pe ritm de csardas cinstindu-se în timpul preparării cârnaţilor cu ţuică, vin şi bere.
În paralel cu Festivalul cârnaţilor a fost organizată expoziţia agricolă şi alimentară.
În cadrul festivalului a fost organizată şi expoziţia turistică, în care au fost prezentate ofertele agenţiilor de turism.
Pe lângă aceste evenimente, au mai fost organizate numeroase programe complementare, cum ar fi Târgul vinului, Târgul bunurilor de consum şi artă populară, tăierea porcului, concurs de cârnaţi uscaţi, concurs de preparat cârnaţi, concurs de murături, răspândirea tradiţiilor printre tineri, întrecerea bucătarilor.
Video: Reportaj realitaz de Ioan Suciu.