România "îşi doreşte o relaţie specială cu China"
Premierul Victor Ponta a anunţat că în primele 9 luni ale anului 2013 exporturile României către China au crescut cu 30%.
Articol de Radio România Actualităţi, 25 Noiembrie 2013, 15:01
Li Keqiang a vorbit şi despre relaţiile cu Uniunea Europeană.
"Considerăm că este importantă cooperarea dintre China şi Uniunea Europeană"
Premierul Chinei a anunţat că a discutat cu premierul Victor Ponta despre cooperarea în mai multe domenii.
"Fabricat în China este un cuvânt cunoscut în întreaga lume şi în procesul de dezvoltare a sa, China are o modernizare şi upgradarea economiei şi instalaţiilor, şi instalaţiile chineze, fabricarea instalaţiilor chineze are o pondere din ce în ce mai importantă pe piaţa globală şi astăzi am discutat în mod special cu domnul prim-ministru Ponta pentru cooperarea în domeniul de instalaţii chinezeşti, în domeniul de construire a infrastructurii româneşti şi în ale domenii specifice, de exemplu calea ferată rapidă, energie eoliană, energie nucleară, precum şi calea ferată obişnuită".
"Consolidare a încrederii politice reciproce"
Premierul Chinei a subliniat importanţa vizitei în România.
"Această vizită are scopul de a consolida încrederea politică reciprocă, de a aprofunda prietenia tradiţională şi de a promova cooperarea pragmatică".
Premierul chinez Li Keqiang a anunţat că România este prima ţară din Europa Centrală şi de Est pe care o vizitează după ce a preluat mandatul.
Audio: Declaraţii comune ale premierului Victor Ponta şi premierului chinez Li Keqiang.
Acorduri în mai multe domenii
Premierul Victor Ponta a anunţat că au fost semnate acorduri în domeniul energiei şi a apreciat că există potenţial de dezvoltare în infrastructură, IT, agricultură
"Este vorba în primul rând despre energie şi am semnat acorduri care acoperă, practic, atât energia nucleară, energia pe bază de cărbune, hidro şi energie regenerabilă din surse eoliene.
"De asemenea, există proiecte concrete şi un mare potenţial în domeniul infrastructurii, în domeniul produselor agro-alimentare şi în domeniul IT-ului.
"Şi chiar în cursul discuţiei de astăzi, am pornit pe un drum extrem de important, acela de a avea un prim proiect în domeniul feroviar pentru a avea şi în România o porţiune de cale ferată rapidă, pe baza tehnologiei din China şi sunt convins, cu sprijinul primului-ministru şi al mea, personal, că acest proiect va prinde contur cât mai repede", a precizat Victor Ponta.
China este un partener comercial şi economic important pentru România, însă potenţialul este mult mai mare, a declarat premierul Victor Ponta.
El a anunţat că în primele 9 luni ale anului 2013, exporturile României către China au crescut cu 30%.
Forumul economic şi comercial China - Europa Centrală şi de Est
Întâlnirea prefaţează Forumul economic şi comercial China - Europa Centrală şi de Est, care începe marţi şi care îi reuneşte în Capitală pe premierul chinez, pe omologii săi din 16 ţări central şi est-europene şi aproape o mie de oameni de afaceri şi şefi de companii importante chineze şi europene.
Presa internaţională scria, săptămâna trecută, că Uniunea Euroepană le-a transmis statelor membre un mesaj prin care le-a cerut să se menţină pe linia politicii comune atunci când negociază cu China, pentru că Bruxelles-ul are mai multe puncte de vedere divergente cu marea putere asiatică în domeniul economic.
"Mesaj neinspirat" de la Bruxelles
Preşedintele a apreciat la Radio România Actualităţi drept "neinspirat" mesajul.
"Ştiu că exista un mesaj al Bruxelles-ului legat de precauţia cu care trebuie abordată reuniunea dintre ţările Europei de Est şi China".
"Cred că a fost un mesaj neinspirat", a spus Traian Băsescu.
"Am privit oarecum ironic mesajul de la Bruxelles".
Forumul de la Bucureşti "nu contravine politicilor UE"
Preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, László Borbély, afirmă că forumul de la Bucureşti nu contravine cu nimic politicilor Uniunii.
"Nu înseamnă că noi vrem să ne rupem de cealaltă parte a Europei. Este un summit regional care este în urma unor decizii luate de această zonă a Europei.
"Eu cred că în această recesiune şi când vedem cât de puţini bani sunt, este bine să deschizi către acele ţări care au posibilitatea să vină cu investiţii importante şi ar fi bine ca, în sfârşit, să se materializeze, pentru că noi discutăm de foarte mulţi ani de investiţii chineze în România, dar s-a făcut foarte puţin. Nicio conotaţie negativă nu are această întâlnire", a declarat László Borbély.