România, interesată de dezvoltarea rolului UE în domeniul apărării
România este interesată de dezvoltarea rolului Uniunii Europene în domeniul apărării, în totală complementaritate cu NATO, a declarat ministrul apărării, Gabriel Leş.
Articol de Florin Lepădatu, 12 Aprilie 2019, 09:05
România este interesată de dezvoltarea rolului Uniunii Europene în domeniul apărării, în totală complementaritate cu NATO, a declarat ministrul apărării, Gabriel Leş, în intervenţia avută la reuniunea Consiliului Militar al Uniunii, reuniune desfăşurată, joi, la Bucureşti.
El a confirmat, pentru Radio România Actualităţi, că încă cinci avioane F-16 vor completa escadrila Forţelor Aeriene Române şi că, în viitor, România intenţionează să achiziţioneze avionul multirol de ultimă generaţie F-35.
Gabriel Leş: "Mergem mai departe să vedem care va fi soluţia propusă de partenerul nostru strategic, vizavi de cele 36 de avioane pe care dorim să le achiziţionăm, ca mai apoi să vedem ce înseamnă programul F-35.
Au făcut informări şi cei din Statele Unite.
Suntem prinşi în prima fază de achiziţie pentru avioanele F-35.
Cam aşa ar trebui să sune viitorul pentru Forţele Aeriene Române.
Important este să ne gândim, prima dată, la operaţionalizarea escadrilei de F-16 şi mă refer la cele 12, la cele cinci pe care le avem acum în fază foarte avansată, respectiv următoarele 36 şi apoi, bineînţeles să ne gândim la avionul Stealth, un avion foarte avansat tehnologic."
La rândul său, şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, a afirmat la reuniune că asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre şi Balcanii de Vest este o componentă esenţială a profilului extern al României în domeniul militar şi că ţara noastră sprijină parteneriatul NATO - Uniunea Europeană prin întărirea dialogului şi cooperării.
Nicolae Ciucă: "Credem într-o legătură transatlantică puternică şi într-o cooperare UE - NATO apropiată.
Susţinem coerenţa instrumentelor şi proceselor de planificare ale Uniunii Europene şi NATO, ca fiind cea mai bună cale de a evita sau cel puţin de a reduce duplicările inutile şi de a întări legăturile dintre cele două organizaţii."
Experţi militari au discutat, joi, la Reuniunea Comitetului Militar al Uniunii Europene, despre rolul statului major al Uniunii, participarea la misiunile organizaţiei şi priorităţile cooperării Uniunea Europeană - NATO."