România, în procedură de infringement pe trei domenii
CE avertizează România să pună capăt exploatării forestiere ilegale, să adopte programe de control al poluării şi de combatere a spălării banilor.
Articol de Arina Petrovici, 12 Februarie 2020, 15:04
Comisia Europeană avertizează România să pună capăt exploatării forestiere ilegale, să adopte programe de control al poluării şi de combatere a spălării banilor.
Executivul de la Bruxelles a transmis astăzi autorităţilor de la Bucureşti scrisori de punere în întârziere pe aceste trei domenii, care reprezintă, în fapt, deschiderea oficială a procedurilor de infringement. Are detalii Arina Petrovici:
Comisia Europeană a deschis procedura de infringement, adică de sancţionare a României, din cauza tăierilor ilegale din păduri.
Bruxellesul arată că a luat această decizie din cauza legislaţiei defectuoase care nu permite gestionarea şi verificarea de către autorităţile române a cantităţilor mari de lemne tăiate ilegal. În plus, Comisia a constatat că există cazuri când autorităţile române autorizează exploatări forestiere fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, aşa cum prevăd directivele comunitare.
Mai mult, unele habitate forestiere protejate au dispărut din siturile protejate Natura 2000 - fapt care constituie o încălcare a legislaţiei europene.
Tot astăzi, Comisia a făcut un demers similar prin care solicită României ca, în termen de două luni, să adopte programe naţionale de control al poluării atmosferice şi de combatere a spălării banilor.
În ce priveşte poluarea, aceleaşi măsuri trebuie luate şi de Grecia şi Malta. Cât despre spălarea banilor, recentele scandaluri au evidenţiat necesitatea unor norme mai stricte la nivelul Uniunii Europene.
Lacunele legislative dintr-un singur stat membru afectează întregul bloc comunitar, astfel că aplicarea reglementărilor este vitală pentru a combate criminalitatea şi a asigura protecţia sistemului financiar. În acest domeniu, mai sunt sancţionate 7 state: Ciprul, Ungaria, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Spania.
România are la dispoziţie 30 de zile pentru a remedia deficienţele identificate în domeniul exploatărilor forestiere, respectiv, 60 de zile pentru adoptarea de programe de control al poluării şi de combatere a spălării banilor. În caz contrar, Comisia Europeană poate decide să trimită autorităţilor române un aviz motivat.