România, "fără fructe sau legume iradiate"
Reprezentanta Direcţiei Generale pentru siguranţa alimentelor din ANSVSA, Monica Neagu, a spus că în România nu au fost depistate fructe sau legume care să conţină radiaţii ionizante.
18 Martie 2011, 20:08
În România nu au fost depistate fructe sau legume care să conţină radiaţii ionizante, a declarat la Radio Antena Satelor Monica Neagu, reprezentanta Direcţiei Generale pentru siguranţa alimentelor din ANSVSA.
Ea a adăugat că reprezentanţi ai Comisiei Europene efectuează controale în orice stat membru care intenţionează să facă tratamente cu iradiaţii asupra alimentelor, eliberând sau nu autorizaţii în acest sens.
Coordonatorul programului de monitorizare a alimentelor tratate cu radiaţii, Cristina Câmpeanu, a spus că, potrivit unui act normativ emis de ministerul sănătaţii, singurele alimente şi ingrediente care sunt permise a fi iradiate sunt doar plantele aromatice uscate, condimentele şi ingredientele vegetale uscate, dar care au totuşi o limită maximă admisă.
Acest act normativ este în acord cu legislaţia europeană.
"La achiziţionarea unui produs e bine să se citească instrucţiunile întrucât tratamentul cu iradiere trebuie menţionat pe etichetă, fiind la libera noastră alegere dacă îl cumpărăm sau nu”, a mai spus Cristina Câmpeanu.
Cercetătorul de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei” din capitală, Mihai Cutrubinis, a declarat că cei care doresc individual testarea unui aliment o pot face la cerere şi contracost în laboratoare acreditate.
El a subliniat că numărul iradiatoarelor este destul de mic, în comparaţie cu producţiile foarte mari de legume şi fructe, fiind imposibil de tratat asemenea cantităţi, iar preţul unor asemenea produse este foarte mare.