România este furnizor de securitate, la 20 de ani de la aderarea la NATO
La 20 de ani după aderare, poziția României ca importanță geostrategică, dar și ca poziționare la masa aliaților, este mai importantă decât oricând.
Articol de Radiojurnal, 02 Aprilie 2024, 07:03
Senatul și Camera Deputaților se reunesc marţi într-o ședință comună solemnă pentru a marca două decenii de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică și 75 de ani de existență a NATO.
Țara noastră a primit invitația de a deschide negocierile de aderare la alianță în 2002, la summit-ul NATO de la Praga, iar pe data de 29 martie 2004 România a aderat oficial a NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii. Pe data de 2 aprilie 2004 drapelul României a fost arborat oficial la sediul NATO din Bruxelles.
Unde este astăzi în România pe harta NATO ne spune corespondentul RRA la Bruxelles, Bogdan Isopescu.
La 20 de ani după aderare, poziția țării noastre ca importanță geostrategică, dar și ca poziționare la masa aliaților, este mai importantă decât oricând.
De asemenea, la 20 de ani de la integrare în NATO, România este bază militară a Alianței, cu scutul strategic antirachetă de la Deveselu, aeroportul Kogălniceanu și centrele de antrenament din Transilvania.
Iar odată cu războiul din Ucraina, țara noastră a căpătat recunoaștere strategică în jocul geopolitic, demonstrând că zona Mării Negre nu trebuie uitată de puterile lumii, așa cum am avertizat constant, alături de aliați precum Polonia, Cehia sau statele baltice.
Față de acum 20 de ani, România este furnizor de securitate, furnizor de ajutor pentru Ucraina, centru de antrenament pentru viitorii piloți F-16 de la Kiev și actor principal în încercarea de a demina Marea Neagră, iar pe teritoriul țării noastre există prezență militară internațională a NATO, semn al respectării principiului toți pentru unul și unul pentru toți.