România, dublu avertisment de la Comisia Europeană
Avertismentele se referă la nerespectarea unor norme comunitare privind protecţia mediului şi telecomunicaţiile.
05 Mai 2010, 20:07
Din partea Comisiei Europene, România a primit două avertismente pentru nerespectarea unor norme comunitare. Un prim astfel de avertisment face referire la chestiuni de mediu, fiind vorba de protecţia naturii în Delta Dunării.
În celălalt caz, autorităţile de la Bucureşti au fost din nou avertizate în legătură cu nereguli în piaţa telecomunicaţiilor.
Comisia Europeană a transmis miercuri, în scris, oficialilor de la Bucureşti un aşa-numit prim-avertisment pentru încălcarea legislaţiei de protecţie a naturii în Delta Dunării.
E vorba de zona Sulina, la vărsarea Dunării în Marea Neagră, unde ar urma să fie pus în practică un amplu proiect turistic. Comisia Europeană anunţă că a descoperit unele neclarităţi în documentele primite din România, adică studiile de impact nu conţin suficiente asigurări că viitoarele lucrări nu vor afecta fauna.
Avertismentul nu este singular în problemele de mediu. România e subiectul mai multor proceduri de sancţionare similară declanşată de Comisia Europeană pentru încălcarea directivelor privind protecţia păsărilor şi cea despre habitate.
Şi dacă avertizarea în probleme de mediu nu era suficientă, România a mai primit o scrisoare de la Comisia Europeană, aceasta din urmă făcând referire la chestiuni legate de piaţa telecomunicaţiilor.
De această dată, e vorba de o a doua scrisoare de notificare în cazul aşa-numit de "infringement", privind independenţa Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Telecomunicaţii. Această procedură a fost declanşată în ianuarie 2009.
În cazul în care un stat-membru al Uniunii Europene nu respectă legislaţia comunitară, Comisia Europeană cere oficial statului respectiv să respecte normele încălcate. Dacă acest demers nu are rezultate, Comisia se poate adresa Curţii Europene de Justiţie, pentru ca statul respectiv să fie obligat printr-o decizie să respecte legile europene. De cele mai multe ori sunt impuse şi sancţiuni financiare. Practic, statul care a greşit este amendat.