România doreşte eliminarea actualei abordări pe flancul estic al NATO
România doreşte eliminarea actualei abordări fragmentate a posturii de apărare şi descurajare pe flancul estic al NATO.
Articol de Florin Lepădatu, 20 Octombrie 2020, 13:42
Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a transmis la Washington, la întâlnirea cu secretarul american de stat Mike Pompeo, că România doreşte o coeziune mai mare şi eliminarea actualei abordări fragmentate a posturii de apărare şi descurajare pe flancul estic al NATO, între zona de nord şi cea de sud din dreptul Mării Negre.
Ministrul Bogdan Aurescu i-a declarat reporterului nostru Carmen Gavrilă că o abordare echilibrată înseamnă creşterea efectivelor militare americane pe teritoriul României.
Bogdan Aurescu: „Lucrăm împreună cu partea americană inclusiv pentru pregătirea reuniunii ministeriale NATO de la sfârșitul acestui an. Am vorbit despre implementarea conceptului de apărare și descurajare a spaţiului euroatlantic, am vorbit despre implementarea pachetului privind Marea Neagră. Ttoate aceste aspecte sunt relevante pentru acțiunea noastră comună în perioada imediat următoare. Avem aceeași evaluare cu privire la necesitatea întăririi flancului estic, necesitatea echilibrării abordării între partea de nord și partea de sud a flancului estic, adică la Marea Neagră, unde se află România. Există o creștere pe agenda Statelor Unite, mai ales în acest an, cu privire la cât de importantă este securitatea la Marea Neagră ca parte integrantă a securității transatlantice.”
Reporter: Aţi primit și date concrete - un moment în care vom avea mai mulți militari americani pe teritoriul României și în ce număr?
Bogdan Aurescu: „Aceste aspecte legate de planificare, de momente și așa mai departe, se discută la nivelul ministerelor apărării dintre cele două state. Eu am subliniat importanța politică a acestui aspect, un obiectiv pe care noi îl urmărim de foarte mult timp. Prin urmare, am reiterat - şi a fost perfect înțeleasă această dorință și importanţă pe care România o acordă acestui subiect de către secretarul de stat american, prin urmare, discuţiile cu caracter tehnic se vor purta la nivelul ministerelor apărării. Din punct de vedere politic, aici lucrurile sunt, aş spune, destul de clare.”