România, deficit bugetar "în limitele acordului de la Maastrich"
Preşedintele Traian Băsescu spune că "saltul României de la un deficit bugetar de 9% la 2,9% este enorm, nu există nicio ţară care să fi reuşit asta în UE."
Articol de Sorin Solomon, 26 Aprilie 2013, 18:31
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat , într-o declaraţie de presă că "România revine în rândul ţărilor cu un deficit în limitele acordului de la Maastrich", după ce deficitul bugetar a ajuns, conform datelor Eurostat, în 2012, la 2,9% de la 9% 2008.
"Nu există niciun stat din UE care să reducă un asemenea deficit cum l-a avut România. Sacrificiul pe care l-au făcut românii este un sacrificiu pe care puţine naţiuni din Europa l-au făcut" a mai spus Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a mai spus că măsurile pe care le-am luat guvernele s-au dovedit corecte, iar România a ieşit bine din criză.
"Guvernul Ponta ar fi putut să ia măsuri populiste, excesive, care să strice echilibrele. N-a făcut-o şi de aceea consider că şi-a adus o contribuţie la atingerea rezultatelor de astăzi, dar am ajuns la stadiul la care nu ne mai batem pentru supravieţuire, ci trebuie să reluăm bătălia pentru creştere economică durabilă" a mai afirmat preşedintele.
"Mi-a fost teamă - şi vă pot spune că asta a fost perioada care mi-a dat încrederea că se poate coabita cu guvernul Ponta - că acest guvern ar fi putut lua măsuri populiste, excesive, care să strice din nou echilibrele, în perspectiva alegerilor din iarnă. N-a făcut-o şi de aceea consider că şi-a adus contribuţia la atingerea rezultatelor de astăzi", a spus Traian Băsescu.
"Nava e la cheu, în port sigur"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, referindu-se la situaţia economică a României, că "nava e la cheu, în port sigur".
Preşedintele a mai spus că în 2008 odată cu intrarea in criza profundă, deficitul bugetar era de 9%.
"Prăbuşirea economică, care se înregistra încă din noiembrie, s-a manifestat violent in 2009, ducând la o creştere negativă al PIB-ului de 6,6%. România era în situaţia când trecea printr-o reducere bruscă a investiţiilor. Şomajul era 7,3%. Toate cifrele pe care le voi utiliza sunt cifre Eurostat " a mai spus preşedintele.
"Mulţumesc public guvernului Boc, guvernului Ungureanu, guvernului Ponta pentru faptul că astăzi am ajuns aici", a mai spus Traian Băsescu.
Măsurile pe guvernele României le-au s-au dovedit corecte şi pe piaţa forţei de muncă, a mai spus Traian Băsescu.
"Avem unul din cele mai scăzute niveluri ale şomajului, 6,7%, în timp ce somajul mediu la nivelul UE e 10,9%. Suntem a şasea ţară ca nivel de somaj, suntem în primii şase, ne obişnuisem tot timpul sa fim ultimii" a mai declarat preşedintele României.
"Trebuie continuată slăbirea omului gras"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că trebuie să continue procesul de "slăbire a omului gras", afirmând că încă mai există sectoare din administraţia publică centrală şi locală care sunt excedentare în ceea ce priveşte personalul.
"Ce s-a întâmplat în acest interval, din mai 2010 până în prezent) cu omul gras, ia uite cât a slăbit, a slăbit cu vreo două sute şi zece mii de salariaţi în sectorul public", a afirmat preşedintele.
Potrivit acestuia, procesul trebuie continuat, în paralel cu crearea de locuri de muncă în zona economică.
"La ce trebuie trecut acum, după ce personalul bugetar s-a redus de la 1,4 milioane la 1,2 milioane? Trebuie trecut la o ajustare a locurilor de muncă", a completat şeful statului.
Potrivit acestuia, încă mai sunt zone în sectorul administraţiei publice locale şi centrale, care sunt excedentare din punctul de vedere al personalului.
"A venit momentul să se treacă la un acord fin ca în următorii doi ani să continue procesul de slăbire a omului gras pus în spatele populaţiei care plăteşte taxe şi de ajustare a personalului în aşa fel încât să nu avem sectoare care să sufere, în timp ce multe alte sectoare încă au excedent în zona bugetară", a mai spus Traian Băsescu.