România dă asigurări asupra investigării lui Silviu Ionescu
Ambasadorul României în Japonia, acreditat şi în Singapore a prezentat acţiunile autorităţilor române pentru investigarea conform legii a fostului diplomat Silviu Ionescu.
Articol de Carmen Gavrilă, 09 Aprilie 2010, 07:54
Silviu Ionescu a fost învinuit de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii.
Ambasadorul Aurelian Neagu a reiterat angajamentul României de a sprijini soluţionarea cât mai rapidă a acestui caz şi a subliniat că toate declaraţiile publice ale lui Silviu Ionescu angajează doar responsabilitatea sa personală şi nu reprezintă poziţia Ministerului Afacerilor Externe sau a autorităţilor române.
Având în vedere faptele imputate lui Silviu Ionescu de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministrul Afacerilor Externe a luat decizia suspendării raporturilor de muncă, în conformitate cu prevederile Statutului Corpului diplomatic şi consular al României.
Totodată, ambasadorul Aurelian Neagu a subliniat că autorităţile române doresc respectarea întru totul a legii şi a procedurilor legale pentru astfel de situaţii.
Până acum, pe 5 ianuarie Ministerul Afacerilor Externe a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să investigheze accidentul în care a fost implicată o maşină a reprezentanţei diplomatice a României din Singapore, din data de 15 decembrie 2009. La 6 ianuarie 2010 Parchetul a deschis un dosar penal, în urma sesizării MAE.
Pe 11 ianuarie autorităţilor judiciare din Singapore li s-a cerut să furnizeze toate informaţiile deţinute în ceea ce priveşte accidentul menţionat mai sus.
Solicitarea a fost transmisă prin intermediul canalelor de cooperare poliţienească internaţională (Biroul din România al Interpol şi respectiv Biroul din Singapore al Interpol ).
Pe 26 ianuarie Ministerul Afacerilor Externe al României a răspuns pozitiv întrebării transmise de Interpol Singapore, respectiv dacă autorităţile judiciare din România au competenţa legală de a investiga, judeca şi condamna cetăţeni români pentru infracţiuni comise în afara ţării.
La sfârşitul lunii ianuarie Interpol Singapore a transmis Parchetului o serie de informaţii generale şi a informat că date adiţionale vor fi furnizate numai în legătură cu solicitările care ar urma să fie făcute de către Coroner’s Court.
Pe 2 februarie 2010 Silviu Ionescu a fost oficial pus sub urmărire penală de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii.
În consecinţă, raporturile de muncă cu MAE ale domnului Silviu Ionescu au fost suspendate potrivit legii române, până la finalizarea investigaţiei. Autorităţile din Singapore au fost informate corespunzător.
Pe 11 februarie Ministrul român al Justiţiei a adresat Ministrului singaporez al Justiţiei, prin comisia rogatorie internaţională, o serie de solicitări specifice pentru respectarea întru totul a prevederilor procedurale ale legislaţiei româneşti.
Însărcinatul cu afacerii al Ambasadei României a participat la procedura Coroner’s Inquiry (3-10 martie 2010). I-au fost acordate în mod informal documente pentru o mai bună înţelegere şi urmărire a procedurii în curs.
Nu a fost făcută precizarea că documentele amintite ar fi un răspuns oficial la solicitarea Ministrului român al Justiţiei, menţionată mai sus; de altfel, acestea nu puteau fi luate în considerare ca atare, conform procedurii internaţionale în astfel de cazuri.
Pe 16 martie 2010 a fost primit un răspuns preliminar al Ministerului de Justiţie singaporez, prin care a fost afirmată disponibilitatea autorităţilor din Singapore, în conformitate cu legislaţia singaporeză, de a colabora întru totul cu Parchetul din România pe parcursul anchetei desfăşurate de această instituţie. Detaliile suplimentare privind cooperarea urmau să fie stabilite la o dată ulterioară.
Pe 9 aprilie autorităţile din România aşteaptau în continuare un răspuns oficial, formal, la solicitările formulate prin comisia rogatorie internaţională adresate de Ministrul român al Justiţiei către Ministrul singaporez al Justiţiei la data de 11 februarie 2010