România, „cele mai scăzute emisii de gaze cu efect de seră din UE”
România are una dintre cele mai scăzute rate de emisie de gaze cu efect de seră pe cap de locuitori din Uniunea Europeană - a declarat, astăzi, la Glasgow, președintele Iohannis.
Articol de Carmen Gavrilă, 02 Noiembrie 2021, 21:02
Realizator: Mira Gomboş - România are una dintre cele mai scăzute rate de emisie de gaze cu efect de seră pe cap de locuitori din Uniunea Europeană - a declarat, astăzi, la Glasgow, președintele Klaus Iohannis. El a arătat că din 1989 până în 2019 emisiile țării noastre au scăzut cu 64%. În aceeași perioadă România și-a redus și intensitatea emisiilor de dioxid de carbon. Klaus Iohannis a mai spus că România va lua măsuri suplimentare pentru a atinge ținta europeană de reducere a emisiilor de gaze cu 55% până în 2030.
Realizator: Carmen Gavrilă: Președintele Klaus Iohannis a anunțat că din 2030 România va găzdui centrul Organizației Mondiale pentru Meteorologie, care va ajuta sistemele agricole din Europa să răspundă mai bine schimbărilor climatice.
Klaus Iohannis: Nu există un glonte de argint care să elimine schimbările climatice, dar un set de măsuri interconectate ne pot ajuta. Noi vom folosi chiar forța naturii. România are o parte considerabilă de energie regenerabile în mixul energetic, pentru că 40% din electricitatea noastră vine din surse regenerabile. Vrem să extindem această componentă. Vom lupta cu schimbările climatice prin soluții bazate pe natură, pentru că vom folosi 57.000 de hectare de pădure nouă, finanțate din Planul Naţional de Redresare, ca să reținem carbonul și să combatem deșertificarea.
Reporter: România produce electricitate din sursele considerate regenerabile la nivel european, dar și prin centrale nucleare, cu o rețea pe care vrea să o extindă, dar deocamdată Uniunea nu a catalogat clar energia nucleară ca energie curatat și deci nu finanțează.