România "are şansele de a redeveni grânarul Europei"
Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără a declarat că producţia de grâu a României în 2011este de peste opt milioane de tone. Oficialul a adăugat că disponibilul pentru export este de peste patru milioane de tone.
Articol de Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud, 16 Septembrie 2011, 19:09
Lunga secetă din această vară le face mari probleme fermierilor, a declarat vineri ministrul agriculturii, Valeriu Tabără.
Pământul uscat nu permite realizarea arăturilor, iar lucrările avansează greu.
În ciuda vremii nu tocmai prielnice pentru agricultură, ministrul Valeriu Tabără a anunţat că producţia de grâu din 2011 e una foarte bună şi mai bine de jumătate a mers la export.
Nemulţumiri vin însă din zona investiţiilor, despre care ministrul agriculturii spune că nu sunt pe măsura fondurilor europene absorbite.
Un domeniu deficitar este cel al irigaţiilor, care se loveşte de problema mai veche a fărâmiţării terenurilor şi a posibilităţilor financiare limitate ale micilor fermieri.
Ministrul agriculturii i-a sfătuit pe fermierii din Bistriţa-Năsăud să nu îşi înstrăineze cu uşurinţă terenurile, fiindcă vor fi ajutaţi să le cultive.
"Pregătim o subvenţie la nivel de suprafaţă de peste 170 de euro pe hectar. Cei care au dreptul şi la motorină ajung aproape la 200 de euro pe hectar. Asta înseamnă o sumă consistentă şi un plus faţă de anul 2010 de peste 45 de euro", a declarat Valeriu Tabără.
Totodată, ministrul i-a mai încurajat să crească animale şi să obţină certificate pentru produse tradiţionale.
"La ovine şi bovine va fi, aşa cum am spus-o şi anul trecut, începând de la zero, atunci nu erau bani deloc când am preluat ministerul. Totuşi am dat zece euro pe cap de oaie şi 400 de lei pe cap de bovină şi anul acesta îi asigurăm că vom merge în continuare pe susţinerea acestor programe", a mai spus ministrul agriculturii.
Producţia de grâu în 2011 este de "peste opt milioane de tone"
Valeriu Tabără a declarat, pe de altă parte, că România are toate şansele să redevină ceea ce a fost cândva, grânarul Europei.
"Cred că la această dată în ţară, şi nu cred, e aproape cert, producţia este de peste opt milioane de tone. O spun cu toată răspunderea. Asta înseamnă un disponibil pentru export de peste patru milioane de tone.
"Este prima dată, cred, în istoria României când am putea discuta despre un anumit grânar. Este o reintrare după anul 2010 a României în clubul exportatorilor de grâu, unde România ar trebui să rămână", a declarat Valeriu Tabără.
Ministrul mai spune că vestea bună este că grâul îndeplineşte parametrii de calitate şi că în medie pe ţară, proporţia de grâu bun şi foarte bun de panificaţie este de peste aproape 80%.
În ce priveşte seceta, ministrul spune că deocamdată aceasta nu afectează culturile existente, fiind benefică pentru struguri, de exemplu.
"La strugurii de vin, este unul dintre cei mai buni ani. Pe 4% din suprafaţă sunt obţinute la această dată 29 de mii de tone, estimăm 765 de mii. Este o creştere de calitate extraordinară", a explicat Valeriu Tabără.
Lipsa precipitaţiilor întârzie în schimb semănăturile de toamnă, fermierii fiind sfătuiţi de ministru să se rezume la pregătirea terenurilor pentru arături.