România "are nevoie de sistemul pensiilor private obligatorii"
Analiştii cred că ţara noastră se va confrunta peste 20 de ani cu un şoc demografic, iar pensiile private obligatorii ar putea atenua efectele negative ale acestuia.
Articol de Iulian Olescu, 16 Iulie 2014, 14:02
Patru la sută din salariul brut al fiecărui angajat a fost virat anul trecut către Pilonul doi de pensii, adică spre sistemul de pensii private obligatorii.
Intenţia de reducere a contribuţiilor la asigurările sociale, CAS, şi adâncirea deficitului bugetului de pensii pe care l-ar cauza această reducere au readus în discuţie eventualitatea naţionalizării fondurilor obligatorii de pensii private.
Naţionalizarea totală sau parţială s-a făcut în unele ţări din regiune, însă ideea este controversată.
Analisltul economic Radu Crăciun sune că România are nevoie de sistemul pensiilor private obligatorii.
"În mod cert, pilonul doi al sistemului de pensii private este un proiect pentru viitor. Pe de o parte, mă refer la participanţii la sistemul de pensii private care sunt cei care vor deveni pensionari peste 20 de ani.
În al doilea rând, este faptul că în egală măsură de existenţa unui astfel de sistem beneficiază şi economia românească. Practic, aceşti bani în următori 20 de ani, până când plăţile vor începe să fie făcute, o să fie investiţi în dezvoltarea economică a României.
În mod cert, o naţionalizare a Pilonului doi ar aduce cel mult o soluţie pe termen foarte scurt dar, practic, asta ar condamna la venituri extrem de scăzute generaţiile care se vor pensiona peste 20 de ani", a spus Radu Crăciun.
Analistul susţine că ţara noastră se va confrunta peste 20 de ani cu un şoc demografic, în timp ce alte state din zonă nu vor avea de-a face cu acest fenomen, iar pensiile private obligatorii ar putea atenua efectele negative ale unui astfel de şoc.