România are nevoie de "flexibilizarea pieţei muncii"
Fondul Monetar Internaţional susţine că în România este necesară reformarea Codului Muncii. Afirmaţiile au fost făcute la Bucureşti, în timpul discuţiilor dintre oficialii români şi reprezentanţii instituţiei.
Articol de Diana Domenico, 30 Iulie 2010, 17:52
Potrivit reprezenanţilor FMI, în România este nevoie de modificări care să facă forţa de muncă mai flexibilă şi mai mobilă.
Flexibilizarea Codului Muncii şi implicit a pieţei muncii ar fi un demers firesc în actuala criză economică, ce afectează atât angajatorii, cât şi angajaţii, sunt de părere experţii în domeniu.
În condiţiile în care economia este tot mai imprevizibilă, piaţa trebuie să se adapteze şi ea acestor permanente schimbări.
Astfel, un cod al muncii mai puţin rigid ar permite unei persoane să se angajeze mai uşor pe o perioadă chiar şi de două-trei luni, în contextul în care instabilitatea actuală îi determină pe angajatori să ofere prea puţine locuri de muncă pe perioadă nedeterminată, este de părere fostul ministru al muncii Mariana Câmpeanu:
"Eu am nevoie de un instalator acasă, nu pot să-l angajez cu forme legale, pentru că nu există această posibilitate decât dacă persoana respectiv are firmă. Acest lucru nu se poate realiza în România decât la negru şi ca atare, mai ales în construcţii, munca la negru se practică pe o scară care depăşeşte cu mult munca legală", a declarat Mariana Câmpeanu.
Sindicatele cred că avantajele sunt doar pentru angajatori
Flexibilizarea pieţei muncii va aduce avantaje mai mult pentru angajatori, care vor profita de viitoarele reglementări pentru a pune în practică mai uşor concedierile, sunt de părere reprezentanţii sindicatelor.
De aceea, modificarea Codului Muncii în acest sens, ar trebuie să fie însoţită şi de un mecanism de protecţie socială, potrivit preşedintelui Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin:
"Angajatorul vrea să-şi optimizeze procesul de organizare a muncii, astfel încât să aibă profituri maxime. Pentru angajat nu e nicio bucurie să-i spui că astăzi lucrează de la 8:00 la 10:00, mâine de la ora 18:00 la ora 22:00", a explicat liderul sindical.
Potrivit sindicatelor, studiile realizate la nivel european au arătat că există o legătură între durata rămânerii într-un loc de muncă şi productivitate.
În general, o vechime într-un loc de muncă mai mică de patru ani are un efect negativ asupra productivităţii, potrivit sindicatelor.