România aduce Marea Neagră în dezbaterea NATO
Romania a spus clar ca doreste o prezenta navala permanenta a NATO in Marea Neagra si mai multe exercitii militare, a declarat ambasadorul american la NATO, Douglas Lute.
Articol de Carmen Gavrilă, 18 Mai 2016, 17:44
Romania a spus clar, atat in cadrul Aliantei cat si in dialogul cu Statele Unite, ca doreste o prezenta navala permanenta a NATO in Marea Neagra si mai multe exercitii militare, a declarat ambasadorul american la NATO, Douglas Lute intr-un briefing de presa inaintea ministerialei Aliantei de la Bruxelles, care va avea loc maine si vineri.
Arhitectura de securitate europeana nu este de ieri de azi si are la baza carta ONU si principiile de la Helsinki, iar Rusia a aruncat la cos toate regulile si a decis ca nu mai respecta aceasta formula de securitate europeana, a declarat ambasadorul american la NATO, Douglas Lute. El a spus ca reactia NATo a fost si este fireasca atat vreme cat Rusia are o atitudine agresiva iar in acest moment, pentru Alianta, Rusia nu este nici dusman dar nici partener, pentru ca in mod evidnet, Moscova a fost cea care nu a mai agreat parteneriatul cu NATO. Douglas Lute a explicat, la o intrebare Radio Romania, ca autoritatile romane nu doar ca au spus clar ce vrea Bucurestiul de la NATO in Marea Neagra ci mai ales au prezentat argumente
“Prezenta NATO pe flancul Estic va fi o tema foarte importanta la summitul NATO de la Varsovia si inca nu s-a luat o decizie in aceasta privinta. Guvernul roman si presedintele au spus clar, la inaugurarea bazei de la Deveselu, atat secretarului general al NATO cat si la nivel bilateral Statelor Unite, ce preferinte au in legatura cu pozitionarea NATO in Romania, o pozitionare care sa fie decisa la summitul din Polonia. Am la dispozitie 60 de zile sa lucrez pe aceasta chestiune la care inca nu am un raspuns. Ce va pot spune e ca Romania si-a exprimat foarte clar dorintele si arguementele si cred ca aceasta cerere va fi luata foarte in serios in perioada de dinainte de summitul de la Varsovia” a declarat Douglas Lute.
Una dintre temele principale la ministeriala NATO din 19 si 20 mai, la care participa si Inaltul repezentant al Uniunii Europene petru politica externa, este colaborarea dintre Alianta si Uniune pentru securitatea continentului, in chestiuni ca apararea cibernetica sau securitatea maritima.
Ambasadorul american la NATO, Douglas Lute, a declarat ca desi s-a tot pomenit de aceasta colaborare, pasi foarte concreti inca nu au fost facuti pana acum. De aceea, ind iscutie sunt acum, cu trimitere la decizii de luat la summitul de la Varsovia, o serie de mecanisme si protocoale de colaborare intre Uniune si NATO. Douglas Lute a mai anuntat ca ministeriala NATO va fi primul pas important pentru a obtine stabilitate in Sudul Aliantei.
“Se pune problema cum sa ajutam state slabe, esuate sau in curs de a esua, aflate la granitele Aliantei. Instabilitatea tinde sa infecteze chiar tarile membre NATO. De exemplu, migratia ilegala si terorismul vin din aceste state slabe si au impact direct asupra securitatii NATO. Minsitrii NATO vor discuta cum sa creasca eforturile Alaintei de a creea capacitati de securitate in statele partenere, ca Irak, Iordania, Tunisia” a spus ambasadorul american la NATO.
Douglas Lute a mai spus ca in discutie la ministeriala va fi si situatia din Afganistan, mai ales necesitatea ca Alianta sa ofere in continuare sprijin financiar pentru fortele afgane dar si o prezenta militara inclusiv in 2017.