România, activă într-o platformă internaţională de transplant
România ar putea deveni în următoarele două sau trei luni activă într-o platformă internaţională de transplant folosită de peste 10 ţări pentru marile urgenţe.
Articol de Radiojurnal, 29 Ianuarie 2016, 06:25
România ar putea deveni în următoarele două sau trei luni activă într-o platformă internaţională de transplant folosită de peste 10 ţări pentru marile urgenţe, anunţă coordonatorul naţional de transplant, profesorul Victor Zota.
El estimează că anul acesta ţara noastră va putea colabora în domeniu cu statele vecine, precum Bulgaria şi Republica Moldova, după semnarea acordurilor, care includ şi eventuale cereri de organe.
"Dacă ai o mare urgenţă, pui cererea pe această platformă şi, în acelaşi timp, ţările care sunt membre oferă organele care nu pot fi folosite în sistemul intern. În general, pe această platformă sunt puşi copiii, persoanele hiperimunizate, dar la care se mai poate aştepta, dar în special rejecturile hiperacute, adică, dacă are un reject, poate chiar să stea pacientul deschis pe masă şi 24 de ore, în speranţa că apare un organ la timp, donat în România posibilitatea să apară este destul de mică, dar pe o asemenea platformă ai toate şansele să ţi-l trimită de undeva din străinătate, dintre vecini", a spus Victor Zota.
Pe de altă parte, profesorul Zota a tras un semnal de alarmă asupra numărului în scădere de transplanturi în România.
El a explicat că vârsta pacienţilor, disfuncţiile în organizarea unor spitale şi întârzierile de plată din sistem au fost principalele motive ale fenomenului.