"România a îndeplinit 18 din cele 21 de angajamente stabilite prin PNRR"
România a îndeplinit 18 din cele 21 de angajamente stabilite prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Articol de Radiojurnal, 30 Decembrie 2021, 19:44
România a îndeplinit 18 din cele 21 de angajamente care trebuiau atinse până la sfârșitul anului, potrivit obiectivelor stabilite prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Ministrul investițiilor și proiectelor europene, Dan Vîlceanu, a explicat că ultimele trei jaloane rămase nu țin de guvern, ci sunt în discuție între Fondul European de Investiții și BERD.
Executivul a închis astăzi ultimele șapte jaloane care țineau de această instituție, între acestea un program privind reducerea abandonului școlar și un plan de acțiune pentru creșterea traficului feroviar cu cel puțin 25% până în 2026.
Cu 543 de milioane de euro fonduri nerambursabile, care vor veni prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Guvernul speră ca până în 2030 să reducă abandonul școlar la 9 procente.
Acum el este de 15,6% în urban și de 26 de procente în mediul rural. Astăzi executivul a adoptat Programul național de reducere a abandonului școlar.
La începutul anului viitor vor fi selectate 2.500 de școli, care au cel mai mare risc de abandon școlar și care vor primi până la 200.000 de euro pentru a organiza învățământ performant și activități în timpul liber.
Sorin Cîmpeanu, ministrul educaţiei: Copiii din aceste școli pot participa la tabere, pot participa la tot felul de evenimente care vor fi eligibile din acest proiect. Este vorba de achiziția de echipament sportiv, echipament IT și chiar de elemente vestimentare. De asemenea este vorba de finanțarea activităților de mediere școlară, este vorba de finanțarea activităților de asistență psihopedagogică suplimentară, necesară după toată această perioadă, cu atât mai mult în aceste medii în care avem de-a face cu comunități dezavantajate, în care avem de-a face cu elevi cu cerințe educaționale speciale.
Reporter: Guvernul a mai aprobat și o hotărâre privind fezvoltarea infrastructurii feroviare, prin care urmărește ca până în 2026 să crească traficul feroviar cu 25 de procente și să îmbunătățească condițiile pentru călători.