România a făcut progrese modeste în combaterea corupţiei, susţine GRECO
Raportul GRECO - Grupul Statelor împotriva Corupţiei - recomandă ca Inspecţia Judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii să joace un rol mai activ.
Articol de Arina Petrovici, 18 Ianuarie 2018, 14:55
România a făcut progrese extrem de limitate în aplicarea recomandărilor GRECO - Grupul Statelor împotriva Corupţiei - referitoare la prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul membrilor Parlamentului, al judecătorilor şi al procurorilor.
România a aplicat complet doar două dintre cele 13 recomandări incluse într-o evaluare din 2016. Şapte recomandări nu au fost puse în practică deloc, iar patru - doar parţial. Raportul publicat joi, 18 ianuarie, de GRECO relevă că principala iniţiativă adoptată în România în privinţa parlamentarilor este adoptarea, în octombrie, a unui cod de conduită menit să reglementeze regimul cadourilor şi al altor beneficii, precum şi managementul conflictelor de interese.
În pofida acestui progres, GRECO arată că formulările sunt prea generale şi regulile inconsistente pentru punerea sa în aplicare. Totodată, GRECO apreciază că România nu a acordat încă o atenţie corespunzătoare îmbunătăţirii activităţii Agenţiei Naţionale de Integritate în controlarea declaraţiilor de avere şi de interese ale parlamentarilor, deşi metodele de lucru şi capacităţile de procesare a datelor s-au îmbunătăţit.
În ce priveşte procesul legislativ, GRECO reţine folosirea excesivă a procedurii de urgenţă şi lipsa de transparenţă. Potrivit raportului, Consiliul Superior al Magistraturii şi Inspecţia Judiciară ar trebui să joace un rol mai activ.
Anul trecut a fost marcat de o serie de propuneri şi contrapropuneri privind numiri, procedura disciplinară şi alte aspecte, unele dintre ele fiind percepute ca o încercare de subminare a independenţei sistemului judiciar - se mai atrage atenţia în document. GRECO cere autorităţilor române să prezinte un raport privind aplicarea recomandărilor în curs până la 31 decembrie.