Român suspectat de infectare cu virusul Ebola
UPDATE: Ambasadele României din Africa de Vest nu au fost informate cu privire la existenţa unor cetăţeni români afectaţi de virusul Ebola, transmite MAE.
10 August 2014, 14:22
Ambasadele României din Africa de Vest nu au primit solicitări de asistenţă pentru repatriere din partea unor cetăţeni români şi nici nu au fost informate cu privire la existenţa unor cetăţeni români afectaţi de virusul Ebola în statele din Africa de Vest, a anunţat duminică Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat.
”Misiunile diplomatice ale României în Africa de Vest au extins demersurile de verificare a existenţei unor cazuri a virusului Ebola la cetăţenii români aflaţi în zonele afectate şi în statelor învecinate, depunând eforturi substanţiale de intrare în posesie a unor informaţii concrete şi verificate inclusiv prin intermediul consulilor onorifici ai României în Africa, precizează MAE.
”Precizăm că ambasadele României din Africa de Vest menţin legătura cu cetăţenii români aflaţi în zonă care au dorit să îşi anunţe prezenţa în zonă, precum şi cu cei înregistraţi voluntar la misiunile diplomatice ale României”, se arată în comunicatul MAE.
Puţine şanse ca pacientul să fie infectat cu Ebola
O persoană în vârstă de 51 de ani s-a prezentat azi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Ploieşti cu simptome de febră, greaţă, vărsături şi diaree hemoragică, anunţă Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.
Potrivit managerului spitalului Matei Balş, Adrian Streinu Cercel, starea pacientului este stabilă şi sunt puţine şanse ca acesta să fie infectat cu Ebola.
”În momentul de faţă, situaţia este stabilă din punct de vedere al funcţiilor vitale. Este în perioadă de evaluare, o serie de teste au fost luate în momentul de faţă pentru a exclude alte diagnostice, pentru că şansa să fie Ebola este foarte mică, practic lipseşte elementul esenţial din ecuaţia actui diagnostic şi anume cel epidemiologic.
”Pacientul a stat doar în capitala Nigeriei şi aoclo nu sunt deschise şi raportate cazuri de infecţie cu virusul Ebola”, a mai spus Adrian Streinu Cercel.
Familia, izolată
Familia ploieşteanului care a fost transportat astazi la Spitalul Matei Balş din Bucureşti cu suspicunea de infecţie cu Ebola, a fost izolată la domiciliu, până la când va fi stabilit un diagnostic.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, Anca Dobrescu, a precizat că familia bărbatului de 51 de ani, respectiv soţia lui şi fiul acestuia ,în vârstă de 15 ani, nu prezintă, la acest moment, niciun simptom, însă, conform procedurilor, cei doi au fost izolaţi la domiciliu până când se va stabili un diagnostic.
De asemenea, la domiciliul din Ploieşti al acestora a fost efectuată şi dezinfecţia cu substanţe clorigene, a precizat Dobrescu.
Conform declaratiei pacientului, dupa intoarcerea din Nigeria, acesta a fost plecat cateva zile in vacanta la Vama Veche.
Ploieștean transportat la spitalul Matei Balș
Un barbat de 51 de ani din Ploiesti suspectat de Ebola a fost transportat cu ambulanta la spitalul Matei Bals din Bucuresti.
Directorul Spitalului Judetean Prahova, Alexandru Baloi a declarat ca pacientul s- a prezentat in aceasta dimineata cu stare febrila mare la spitalul de boli infectioase Ploiesti si apoi la Sectia de primiri urgente din cadrul Spitalului Judetean Prahova.
Faptul ca pacientul a lucrat o perioda de timp mai lunga in Nigeria, de unde s- a intors in urma cu o saptamana, i-a facut pe doctori sa suspicioneze ca este infectat cu Ebola.
Directorul Ambulantei Prahova, dr Nicolae Daniel, a declarat ca atat pacientul cat si tot echipajul format din medic, asistent si ambulantier au purtat, pe timpul transportului spre spitalul din Bucuresti, costume de protectie speciale .
Ambulanta urmeaza sa intre in procedura speciala de dezinsectie la intoarcerea din cursa.
De asemenea, directorul Spitalului Judetean Prahova a precizat ca tote zonele in care a fost primit si consultat pacientul sunt acum dezinfectate.
Potrivit manangerului spitalului Matei Balş, Adrian Streinu Cercel, pacientul va fi supus unor investigaţii speciale, având în vedere că vine dintr-o ţară cu potenţial epidemic.