Risipa de alimente, "generată în mare parte de gospodării"
Risipa alimentară poate fi redusă cu până la 60%, dar prin educaţie şi tehnologie, a precizat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.
Articol de Florentina Varga, 03 Aprilie 2014, 01:30
La Bucureşti s-a deschis miercuri cea de-a 29-a Conferinţă regională a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.
Risipa alimentară poate fi redusă cu până la 60%, dar prin educaţie şi tehnologie - a precizat ministrul agriculturii cu ocazia deschiderii celei de-a 29-a Conferinţe regionale a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură - FAO.
Conform declaraţiilor oficialului, risipa de alimente este generată în cea mai mare proporţie de gospodăriile populaţiei.
"Cercetările Uniunii Europene arată că gospodăriile sunt responsabile pentru 42% din cantitatea totală de deşeuri alimentare, producătorii de produse alimentare, pentru 39%, retailerii, pentru 5% iar sectorul de catering, pentru 14% din total", a declarat Daniel Constantin.
În medie, fiecare dintre noi aruncă jumătate de kilogram de mâncare zilnic.
Chiar în timp ce vorbim acum, la această oră, probabil că 1.500 de tone de alimente sunt risipite la nivel global.
Pe de altă parte, provocarea primordială a României este creşterea veniturilor populaţiei, a continuat directorul general al FAO, José Graziano da Silva.
"România a reuşit să menţină ratele de subnutriţie sub 5% în ultimele decenii, iar provocarea sa este de a creşte nivelul veniturilor populaţiei sale. Consider că dezvoltarea agriculturii poate contribui la aceste obiective.
"România găzduieşte pentru a doua oară o Conferinţă regională FAO, care este cu atât mai importantă, cu cât face parte din guvernanţa FAO prin care asigurăm coerenţa dintre demersurile noastre la nivel global şi regional", a declarat José Graziano da Silva.
Programe aplicate cu succes în Brazilia
Ministrul agriculturii a adăugat că José Graziano da Silva este recunoscut pentru meritele sale în combaterea sărăciei, prin programele sale aplicate în Brazilia.
"În numai şapte ani de zile, o populaţie de 25 de milioane de oameni să iasă din această sărăcie. Măsurile pe care le-a adoptat au fost de cantine sociale, de educaţie, în special, pentru că sunt foarte multe lucruri care pleacă de la educaţie în cea ce priveşte risipa hranei şi educaţiei pe care ar trebui s-o facem încă din clasele primare, de ceea ce înseamnă dezvoltarea fermelor de familie, astfel încât cei care sunt în comunităţile rurale să poată să-şi genereze singuri resursele de hrană.
"Deci o serie întreagă de măsuri pe care probabil că le va expune şi din care putem să învăţăm şi noi, dar şi ţări din Asia Centrală şi cred că multe din măsurile pe care le vom asculta aici, multe din concluziile la care vom ajunge se vor aplica cu precădere în acele ţări", a mai spus Daniel Constantin.
În România, încă de anul trecut, Ministerul Agriculturii, împreună cu cel al Mediului, au pregătit un grup de lucru care are ca obiectiv, pe lângă identificarea corectă a cifrelor privind risipa de alimente, şi soluţii, urmând ca apoi să fie cuprinse în cadrul strategiei naţionale în acest sens.