Risipa banilor publici în sănătate "trebuie stopată"
Premierul Emil Boc susţine că, în ultimii opt ani, banii alocaţi de stat pentru achiziţionarea medicamentelor s-au dublat, "însă rezultatele nu există".
Articol de Petruţa Obrejan, 26 Iulie 2011, 18:45
Guvernul vrea să revizuiască sistemul de achiziţie a medicamentelor, după criticile repetate din ultima perioadă în această privinţă formulate de preşedintele Traian Băsescu.
Premierul Emil Boc a spus marţi că executivul trebuie să oprească risipa fondurilor publice în sănătate şi să asigure preţuri corecte la medicamente.
În ultimele zile, farmaciştii, furnizorii şi producătorii de medicamente au protestat faţă de solicitarea preşedintelui Băsescu de a nu se mai plăti arieratele la medicamente până la reglementarea sistemului de achiziţii.
Preşedintele Traian Băsescu declara, luni seara, la televiziunea publică că ministrul sănătăţii şi presedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate "ori se înteleg şi pun ordine în cheltuieli", ori pleacă de la cele două instituţii.
Şeful statului mai spunea că a avut o discuţie cu premierul pentru găsirea rapidă a unei soluţii.
"Risipa banilor publici în sănătate trebuie stopată. De fapt, acesta este şi primul obiectiv pe care guvernul îl are în vedere în perioada următoare", declara marţi premierul Emil Boc.
Şeful executivului a precizat că a discutat acest subiect atât cu ministrul sănătăţii, cât şi cu preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate.
Emil Boc a adăugat că trebuie urmărit concomitent şi un alt aspect, şi anume asigurarea medicamentelor la preţuri corecte, şi nu la preţuri umflate.
Banii alocaţi s-au dublat, "rezultatele nu există"
Premierul susţine că, în ultimii opt ani, banii alocaţi de stat pentru achiziţionarea medicamentelor s-au dublat, însă rezultatele nu există.
"Pentru asta, eu cred că acolo unde se poate, trebuie aplicate medicamente generice, care costă mai puţin. Şi, după aceea, trebuie restructurat întregul sistem de achiziţie publică a medicamentelor din România, astfel încât să obţinem preţul corect, şi la preţuri umflate sau la preţuri care sunt mult faţă de ceea ce se plăteşte în altă ţară din lume", a spus premierul Emil Boc.
Distribuitorii şi producătorii de medicamente atrag, la rândul lor, atenţia că neplata arieratelor va produce grave probleme sistemului medical.
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, Dragoş Damian, crede că neplata arieratelor va avea efecte dezastruoase asupra producătorilor de medicamente cu facilităţi de producţie în România.