Riscul de inundaţii se menţine la Galaţi
Dunărea va atinge nivelul maxim la Galaţi în data de 10 iulie, anunţă hidrologii. La Galaţi digul construit în ultimele nopţi va rezista presiunii apei, chiar şi dacă nivelul depăşeşte şapte metri, spun specialiştii.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 06 Iulie 2010, 09:23
Administraţia naţională "Apele Române" informează că Dunărea va atinge nivelul maxim la Galaţi în data de 10 iulie, fiind prognozat un nivel de 687 cm cu 24 de cm peste cota istorică atinsă în anul 2006.
România nu a scăpat încă de pericolul inundaţiilor, hidrologii atenţionează că riscul de revărsare se menţine pe Prut şi Siret în judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi şi de-a lungul Dunării.
Cel mai mare risc de inundaţii este acum la Galaţi, unde se întâlnesc cele trei ape pe care se menţine codul roşu.
În oraş, însă, digul construit în ultimele nopţi va rezista presiunii apei, chiar şi dacă nivelul depăşeşte şapte metri, spun specialiştii.
Faptul ca Dunărea măsura marţi dimineaţă, la ora 5:00, acelaş nivel pe care-l avea şi luni seară, la ora 18:00, le-a permis gălăţenilor un moment de respiro, după zile întregi de încordare maximă.
Scădere a nivelului Siretului
Motivul pentru care nu a mai crescut nivelul fluviului în ultimele ore este explicabil şi prin scăderea accentuată a nivelului râului Siret.
Marţi dimineaţă la ora 6:00, Siretul avea cu 32 de centimetri mai puţin decât luni dimineaţă.
Acest lucru dă şanse ca digul de pământ, la care de o săptămână şi jumătate lucrează pompieri, jandarmi, militari şi săteni din Şendreni, să reziste.
Pe de altă parte, chiar şi după retragerea apelor Siretului, rămân pagubele.
Vorbim de aproape 100 de hectare de terenuri arabile din Şendreni şi în satul Şerbeştii-Vechi, toate inundate.
Şi Prutul dă emoţii localnicilor. Din cauza apelor umflate ale Prutului, pârăul Elan a inundat două bazine ale fermei piscicole de la Maţa-Rădeanu.
Dig de patru kilomtri pentru apărarea Galaţiului
Cea mai sensibilă zonă rămâne cartierul Valea Oraşului, din municipiul Galaţi, pentru protecţia căruia, de duminică seară, mii de forţe ale ministerului administraţiei şi internelor şi apărării naţionale, dar şi civil lucrează fără încetare la construcţia digului.
Acesta are o lungime de patru kilometri şi jumătate şi este prevăzut să reziste în condiţiile în care nivelul Dunării ar depăşi cu 15 centimetri cota de pericol.
În prezent, digul a fost instalat, iar marţi se va lucra doar la detaliile de rezistenţă şi la evacuarea apelor infiltrate.
Gălăţenii speră ca acest dig să reziste viiturii de pe Dunăre programată în perioada următoare, astfel încât fluviul să nu inunde valea oraşului, caz în care circa 8.000 de oameni ar trebui evacuaţi şi zeci de societăţi comerciale închise.