Riscul de epidemie cu virusul Ebola în România "rămâne mic"
Reprezentantul OMS în România spune că două persoane tratate în SUA cu medicamente experimentale au fost declarate vindecate. În România riscul de epidemie este scăzut.
Articol de Radiojurnal, 22 August 2014, 18:30
Echipa Naţiunilor Unite pentru combaterea epidemiei de Ebola face eforturi pentru ca structurile sanitare să poată răspunde unei posibile noi înrăutăţiri a situaţiei, după ce numărul cazurilor a înregistrat o creştere rapidă în ultima perioadă, cu peste 1.500 de decese în ţările din vestul Africii.
Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii subliniază că nu se poate trage o concluzie clară cu privire la tratamentele experimentale, deşi două persoane au fost declarate vindecate de Ebola în această săptămână, după ce au primit în Statele Unite medicamente aflate încă în faza de testare.
Organizaţia va analiza luna viitoare situaţia - spune la RRA, reprezentantul OMS în România, doctorul Victor Olşavski.
"OMS va organiza în 4-5 septembrie o reuniune pe această temă de analiză a posibilelor terapii în cazuri de Ebola. Există câteva semne că epidemia ar putea fi controlată în curând.
"Ce este în continuare îngrijorător că, de exemplu, între 17 şi 18 august s-au înregistrat 221 de cazuri noi şi 106 decese, lucru care a dat de gândit autorităţilor din ţările respective şi anume: Guinea, Liberia, Nigeria, Sierra Leone".
Doctorul Victor Olsavski a adăugat că riscul de epidemie cu virusul Ebola în România rămâne în continuare mic, la fel cum este în cazul tuturor ţărilor europene.