Rezultatele testelor PISA, "un semnal că Educaţia trebuie reformată"
Responsabilii din domeniul educaţiei consideră că este necesară regândirea modului de educare a elevilor români, după rezultatele slabe înregistrate la testele PISA.
Articol de Ciprian Sasu, 04 Decembrie 2019, 13:45
Responsabilii din domeniul educaţiei consideră că este necesară regândirea modului de educare a elevilor români, după rezultatele slabe înregistrate la testele PISA.
Astăzi s-au pronunţat pe acest subiect reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, un înalt responsabil din guvern şi un fost ministru al Educaţiei. Ciprian Sasu cu detalii:
Reporter: Rezultatele testelor PISA reprezintă un semnal că Educaţia trebuie reformată urgent, consideră Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.
Organizaţia a dat publicităţii un comunicat de presă în care cere guvernului şi parlamentului să formeze un grup de lucru.
Acesta ar trebui să conţină specialişti din zona Educaţiei, din mediul academic, reprezentanţi ai cadrelor didactice, părinţilor şi elevilor, care să construiască un plan concret pentru o reformă reală a sistemului de învăţământ din România.
Şi vicepremierul Raluca Turcan a reacţionat după publicarea rezultatelor testelor PISA.
Demnitarul consideră că aceste evaluări arată cel mai clar nevoia de a pune în practică proiectul preşedintelui României denumit "România educată".
Invitat la RRA, fostul ministru al educaţiei, Mihnea Costoiu, rector al Universităţii Politehnica, consideră că nu eleveii ar trebui învinovăţiţi pentru aceste rezultate:
Mihnea Costoiu: Testele PISA au un anumit text de întrebare, iar elevii români nu au un curriculum şi felul în care e construită şcoala românească copiii nu sunt pregătiţi să răspundă la felul în care sunt puse întrebările în această evaluare PISA, ceea ce nu este bine, dar este un adevăr.
Reporter: Rezultatele testelor PISA au fost publicate ieri. Unul din capitole arată că 44% dintre elevii români nu înţeleg ce citesc.
Tinerii români au obţinut cele mai slabe rezultate la aceste evaluări din ultimii 9 ani