Revista presei locale
Articole din Informaţia Zilei - Satu Mare, Gazeta de Sud, Ziarul de Vrancea, Ziua de Cluj, Ziarul de Prahova şi Monitorul de Neamţ şi Roman.
16 Septembrie 2009, 09:09
Singura şcoală particulară de arte şi meserii din Transilvania care oferă cursuri gratuite elevilor a deschis ieri un nou an şcolar aflam din Tribuna Sibiu. La Şcoala de Arte şi Meserii Transcom, cei 58 de elevi beneficiază, după cum declara ieri inspectorul şcolar general, Constantin Catrina, de "condiţii de învăţământ unice, atât prin dotarea sălilor de clasă, cât şi prin baza materială asigurată pentru efectuarea cursurilor practice".
Organizaţiile nonguvernamentale din judeţ pot obţine finanţări pentru programele lor dacă depun, până la 30 septembrie, la Agenţia pentru Strategii Guvernamentale, proiectele pe care vor să le pună în practică. Informatia Zilei Satu Mare scrie ca ONG-urile pot afla mai multe accesând pagina de internet www.publicinfo.ro.Agenţia pentru Strategii Guvernamentale a lansat, în primăvara acestui an, trei linii de finanţare pentru organizaţiile neguvernamentale: “România. O guvernare pentru cetăţean”, “România Transparentă” şi “România Europeană. Tradiţie şi Identitate”.
Gazeta de Sud prezinta Servicii de preconcediere pentru disponibilizaţii din minerit. În perioada imediat următoare, reprezentanţii Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj vor oferi servicii de preconcediere angajaţilor Complexului Energetic Rovinari şi Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), care vor fi disponibilizaţi. Disponibilizarea va avea loc pe 28 septembrie.
Caravana ocuparii forţei de munca pentru luna septembrie începe de astăzi, urmând ca pe parcursul lunii să se deplaseze în judeţ în 11 localităţi informeaza Ziarul de Vrancea. Adjud, Corbiţa, Bogheşti, Tănăşoia, Nereju, Naruja, Paltin, Nistoreşti, Slobozia Ciorăşti, Gologanu, Milcovul sânt localităţile vizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Munca. Acţiunile specifice din cadrul programului sânt de informare privind piaţa muncii direct în mijlocul comunităţilor din judeţ. Totodata, se urmareşte identificarea, înregistrarea, informarea şi consilierea celor care nu au un loc de muncă şi caută un job.
Cea mai mare fabrică de cărămizi din România s-a redeschis, după trei luni de inactivitate. În schimb, unitatea concurentă din Gherla îşi va trimite angajaţii în şomaj aflam din Ziua de Cluj. Societatea Comercială de Produse Ceramice (SCPC) Gherla va trimite în şomaj, în următoarele săptămâni, 67 dintre cei 68 de angajaţi, pentru a doua oară în acest an. Directorul Ioan Bodea spune că fabrica are probleme cu încasările de bani. “închidem fabrica pentru că avem pe stocuri producţia pe o lună şi jumătate. Sunt probleme la plată, cineva nu dă drumul la bani”, a declarat Bodea.
În Ploieşti există zeci de persoane fără adăpost, uitate de familii, care traiesc din mila altora şi pentru care strada reprezintă singura casă. Ziarul de Prahova constată că în prezent, aproximativ 30 dintre aceştia apeleaza, zilnic, la Centrul Social de Urgenţă pentru Persoanele fără Adăpost Ploieşti, însă este de aşteptat ca numărul acestora să crească imediat ce vremea începe să se răcească. Centrul are o capacitate de 44 de locuri, însă angajaţii acestuia sunt pregatiţi şi cu saltele în cazul în care numarul solicitărilor creşte. Cei care au nevoie de ajutor sunt primiţi doar pe timp de noapte, între orele 19.00-9.00, aceştia având de respectat unele condiţii pentru a putea beneficia de un pat.
10.000 de calafeteni riscă să rămână în frig în această iarnă, pentru că autorităţile locale nu au reuşit să găsească o soluţie pentru a înlocui vechea uzină termică a oraşului. Gazeta de Sud precizeaza ca Uzina termică are datorii la stat de 4,5 milioane de euro şi se află în executare silită, iar păcura pentru iarnă costă aproximativ 1,9 milioane de euro, de care primăria nu dispune.
Ţigle din Sighişoara pentru acoperirea Bisericii Evanghelice- titrează Mesagerul de Bistriţa Nasaud. Reconstrucţia Bisericii Evanghelice din Bistriţa, distrusă de incendiul din 11 iunie 2008, avansează vizibil. Circa 150.000 de ţigle tip "coadă de rândunică", identice cu cele originale, au fost comandate special la fabrica din Sighişoara şi vor fi folosite pentru anveloparea şarpantei, informează preotul paroh Johann Dieter Krauss. Potrivit acestuia, vechile ţigle care au putut fi recuperate după incendiu vor fi folosite şi ele pentru acoperirea altarului bisericii. În paralel, se lucrează la restaurarea elementelor de piatră deteriorate de foc, precum şi la refacerea turnului, fiind aşteptate şi cele trei clopote turnate în Germania, care vor lua calea municipiului pe 21 septembrie.
Din Monitorul de Neamţ şi Roman aflăm cum a fost folosită o ambulanţa pe post de taxi pentru un hoţ. Recidivistul a dat lovitura la un magazin. Avea însă nevoie de o maşină pentru a pleca din comuna şi a stat cu bagajele lângă el o bucată bună de timp în stradă, sperând să găsească o maşină de ocazie. Nu a avut noroc, aşa că, plictisit de aşteptare, s-a gândit să folosească o ambulanţă pe post de taxi. Pretextând că îi este rău, a sunat la 112, iar salvarea a venit şi l-a transportat la Spitalul Orăşenesc Târgu Neamţ. Sanitarii au intrat la bănuieli văzând că e cam mahmur, fără nici o problemă medicală evidentă, dar având o geantă de voiaj burduşită de sticle şi alte bunuri de consum. Astfel că a fost sesizată Poliţia, dar până să ajungă oamenii legii i s-au făcut toate investigaţiile medicale necesare, constatându-se că starea de sănătate a „pacientului“ nu justifică chemarea ambulanţei, motiv pentru care acesta a şi fost amendat ulterior.