Revista presei centrale, 9 august
Articole din Evenimentul Zilei, România Liberă, Gândul, Jurnalul Naţional şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 09 August 2010, 09:22
Ziarele de astăzi scriu despre starea drumurilor şi a căilor ferate de la noi, despre cum s-a circulat în week-end spre mare şi despre cum a arătat litoralul în vârf de sezon.
Peste 85% din calea ferată şi aproape 50% din drumurile publice au durata de serviciu depăşită - aşa începe analiza din Evenimentul Zilei, sub titlul "România expirată".
La calea ferată - detaliază ziarul, în ultimii 20 de ani, investiţiile făcute au fost minime, iar pe fondul crizei problemele s-au accentuat.
La metrou, 40 din cele 49 de staţii ale reţelei au deja peste 30 de ani şi e nevoie de reparaţii.
La suprafaţă, în multe oraşe, "modernizarea" transportului în comun s-a tradus de fapt prin aducerea unor tramvaie vechi, aruncate de străini.
Şi totuşi, bani de modernizare a infrastructurii se mai găsesc, dar ei sunt folosiţi pe altceva.
România Liberă scrie că procurorii anticorupţie anchetează cum s-au scurs banii destinaţi reabilitării drumurilor într-un judeţ din Moldova pe autoturisme de teren, consultanţă, birotică şi... căzi de baie.
"Criza aglomerează Autostrada Soarelui", titrează Gândul în deschiderea ediţiei. De această dată nu mai e vorba de starea drumurilor, ci de efectele crizei.
Ziarul detaliază : zeci de mii de bucureşteni s-au transformat în turişti navetişti.
Ei au ales să plece la mare dimineaţa şi să se întoarcă în aceeaşi zi, seara, pentru că tarifele la cazare sunt maxime în această perioadă.
La mare a ajuns în week-end şi Jurnalul Naţional, care publică în prima pagină o serie de însemnări de călătorie în Mamaia deloc favorabile staţiunii.
Nu intrăm aici în amănunte, să notăm doar scurta descriere a situaţiei, din ziarul bucureştean : manele, seminţe, porumb fiert şi preţuri nesimţite.
Cât despre stilul general de viaţă, în criză, al oamenilor, date statistice recente preluate de Adevărul arată că în ultimele luni de recesiune românii au făcut economii la orice, numai la băutură şi ţigări nu. Ceea ce nu este chiar de mirare - explică un psihiatru.
În vremuri de restrişte, războaie sau crize creşte consumul de alcool, pentru că este la îndemână să-ţi îneci astfel amarul.
Suntem, în schimb - mai relevă analiza din Adevărul - zgârciţi cu educaţia, sănătatea şi cultura.
Altfel, interesantă şi scurta istorie a contrabandei cu ţigări la români, din ziarul Gândul.
Pe vremea Regelui Carol I, numele contrabandiştilor erau publicate în ziar, împreună cu amenzile.
În perioada comunistă, infracţiunea era pedepsită cu 12 ani de închisoare, aşa că fenomenul nu căpăta amploare.
În zilele noastre, nu amploare este cuvântul potrivit, ci expozie de-a dreptul : contrabanda cu ţigări asigură astăzi aproape 40% din piaţă.