Revista presei centrale, 8 noiembrie
Articole din Jurnalul Naţional, România Liberă, Evenimentul Zilei, Azi, Gândul şi Adevărul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 08 Noiembrie 2010, 07:43
"La adio tu..." titrează Jurnalul Naţional, pe prima pagină, după care îi dedică poetului nu mai puţin de 33 din cele 40 de pagini câte are acest ziar.
O ediţie specială în memoria lui Adrian Păunescu a scos astăzi şi cotidianul Azi.
"Cenaclul Flacăra în Cimitirul Bellu: cum a ajuns Păunescu direct la marii clasici" - titrează şi Gândul, iar România Liberă se ocupă de o controversă, citez: "Cum a ajuns Adrian Păunescu erou: în timp ce intelectualii îi contestă valoarea, publicul îl venerează".
"Omagiat de politicieni, uitat de scriitori" - titrează şi Adevărul, care menţionează, de asemenea, prezenţa miilor de admiratori care l-au condus pe ultimul drum pe Adrian Păunescu.
Tot din Adevărul, aflăm că ministrul mediului, Lasylo Borbely, a anunţat că programul "Rabla" va continua şi anul viitor, iar tichetele care vor putea fi folosite de o singură persoană pentru cumpărarea unei maşini noi ar putea creşte la cinci.
Şi tot jurnaliştii de la Adevărul au făcut un reportaj în comuna Ceatalchioi, lovită de viitura din vară. "Sinistraţii aşteaptă iarna tot în corturi. La patru luni de la inundaţii, nicio casă nu a fost refăcută: materialele de construcţie promise de guvern au ajuns prea târziu."
Evenimentul Zilei ne informează despre cardul de asigurat, pe care fiecare român ar urma să-l primească de anul viitor. Acesta va cuprinde inclusiv acceptul sau refuzul posesorului de a-şi dona organele, în cazul în care ajunge în moarte cerebrală. Alte informaţii care vor fi incluse pe cardul de asigurat sunt: datele de identificare şi codul numeric personal, codul de asigurat, dar şi diagnostice medicale cu risc vital, grupa sanguină şi RH, dovada achitării contribuţiei la asigurările de sănătate, tratamente speciale urmate de asigurat şi alte informaţii cu caracter medical - prevede un proiect de ordonanţă de Urgenţă întocmit de Ministerul Sănătăţii şi aflat în prezent în dezbatere publică.
Tot Evenimentul Zilei ne propune un interviu foarte interesant cu ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti. "Plătiţi-vă datoriile către firme, altfel investitorii nu vor veni" - îi sfătuieşte Mark Gitenstein pe guvernanţii noştri. El e nemulţumit că plata arieratelor către companiile americane s-a făcut, în unele cazuri, doar după discuţii cu persoane din guvern. Ambasadorul american îndeamnă executivul de la Bucureşti să-şi plătească datoriile către companiile americane, provenind din rambursarea de TVA şi din contracte guvernamentale."
"Studenţii străini salvează universităţile" - titrează România Liberă şi explică: "Tinerii din Africa, Asia şi America Latină preferă România pentru taxele mici şi diplomele recunoscute în Uniunea Europeană. În schimb, de la an la an, scade numărul tinerilor români care vor să urmeze o facultate".
O veste bună pentru bucureşteni, din Gândul: "Investiţii de 200 de milioane de lei în parcările subterane ale Capitalei. Parcările vor fi realizate în parteneriat public-privat: primăria va pune la bătaie terenul iar investitorul se va ocupa de asigurarea banilor pentru investiţii. În ziar, găsiţi harta primelor şase construcţii şi preţul pe care-l vor plăti şoferii pentru parcare.
Şi tot Gândul ne face cunoştinţă cu românul care a proiectat Turnul Taiwan. Echipa de arhitecţi români, coordonată de experimentatul arhitect futurist Dorin Ştefan, a învins 236 de echipe din 25 de ţări ale lumii, câştigând premiul întâi la concursul internaţional organizat în Taiwan, pentru construirea unui zgârie-nori de până la 350 de metri. Proiectul, desprins parcă dintr-un film SF, a fost recompensat cu suma de 125 de mii dolari americani, de juriul internaţional care a acordat premiul. Construcţia va demara în 2012, iar finalizarea este programată doi ani mai târziu.