Revista presei centrale, 5 ianuarie
Articole din Evenimentul Zilei, Curierul Naţional, Jurnalul Naţional şi România Liberă.
Articol de Mirela Ursachi, 05 Ianuarie 2012, 07:31
"Am crescut PIB-ul şi am respectat ţinta de deficit" - scrie Curierul Naţional citând afirmaţia premierului Emil Boc, din şedinţa de Guvern. Articolul face o scurtă trecere în revistă a obiectivelor atinse anul trecut de Executiv şi enumeră, totodată, priorităţile Guvernului pentru 2012, printre care accelerarea absorţiei fondurilor europene, despre care se va discuta şi astăzi în reuniunea de la Palatul Victoria.
"Avem motor la export în 2012! Porcii umplu golul lăsat de Nokia" - anunţă Evenimentul Zilei şi explică: "Reluarea exportului de carne de porc către Uniunea Eropeană ar putea acoperi o mare parte din sumele pe care le pierdem prin plecarea producătorului de telefoane".
Ziarul mai face o comparaţie a nivelului exporturilor în general pe ultimii 2 ani şi dezvăluie că: "unul dintre obiectivele majore în această perioadă de criză, este reorientarea exporturilor autohtone către statele din afara forului comunitar, pentru evitarea contagiunii de pe pieţele europene.
"Termitele chinezeşti şi austriece devorează pădurile româneşti" - titrează Jurnalul Naţional. Aşa sunt numite firmele străine într-o sesizare către autorităţile statului a operatorilor economici din industria prelucrării lemnului. Publicaţia susţine că acestea fac înţelegeri neprofitabile pentru statul român dar şi pentru resursele naturale, care sunt ameninţate.
Sub titlul "Conducerea Romgaz anchetată că l-a favorizat pe miliardarul Ioan Niculae", România Liberă prezintă în exclusivitate un articol în care menţionează că "cel puţin 20 de persoane din fosta şi actuala conducere a companiei de stat sunt suspectate de procurori de subminarea economiei naţionale." Ziarul mai dă detalii despre ancheta în derulare şi despre cei implicaţi în acest caz.
Adevărul face un bilanţ: "România după 5 ani în Uniunea Europeană: Ce am luat şi ce am dat". Publicaţia sintetizează: ţara noastră a cheltuit aproape 5 la sută din fondurile alocate de forul comunitar, nu a reuşit încă să intre în Schengen iar românii nu au drept de muncă în ţările bogate, însă, avem o economie mai stabilă şi Justiţia sub presiune.
Adevărul comentează, citând analişti, experţi şi jurnalişti că, la 5 ani de la integrarea României şi Bulgariei în Uniunea Europeană, există dezamăgiri de ambele părţi.
Euroscepticii susţin că aderarea României şi Bulgariei la forul comunitar a fost o greşeală istorică dar consideră că decizia a fost strategică , în contextul tensiunilor din Balcani.