Revista presei centrale, 4 ianuarie
Articole din Gândul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Adevărul şi România Liberă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 04 Ianuarie 2010, 07:45
Gândul scrie despre planurile cincinale ale guvernului. "După minunea tehnologică dintre Câmpia Turzii şi Gilău, guvernul pregăteşte înc-o panglică. În 5 ani inaugurăm nici mai mult nici mai puţin decât cei 55 de km din Autostrada Zăpezii.
Potrivit Ministerului Transporturilor până la finalul lunii se va semna contractul pentru construcţia Autostrăzii Comarnic - Braşov. Până în 2015 pe cei 55 de kilometri de autostradă s-ar putea circula". E inutil de pomenit cât de necesară e şoseaua. O simt pe nervii lor zecile de mii de şoferi, care stau blocaţi în trafic când merg în vacanţă pe Valea Prahovei.
De Revelion s-a bătut recordul ultimilor zece ani în domeniul traficului rutier: între Sinaia şi Busteni, valorile de trafic au fost de patru ori mai mari decât capacitatea DN 1, spun politiştii de la circulaţie. Ieri, la prânz, turiştii care au circulat pe Valea Prahovei s-au mişcat cu greu, în coloane de câte 10 kilometri.
Peste 1200 de agenţi de circulaţie au fost mobilizaţi în fiecare zi pe traseele care leagă sudul ţării de munte. Şi pentru că este inutil să mai existe vreo speranţă printre români că ne vom putea deplasa cât de cât prin ţară, în această viaţă, în final, Gândul face un top 10 al investiţiilor în infrastructura care nu se inaugurează nici în 2010. Unele au început, dar sunt în întârziere, altele au rămas doar pe hârtie, ori doar la stadiul de intenţie: Autostrada Comarnic - Braşov, calea ferata Câmpina - Predeal, Autostrada Soarelui, sectorul Cernavodă - Constanţa, Calea ferată Bucureşti - Constanţa, Autostrada Bucureşsti - Ploieşti, ieşirea din Capitală, Centura Bucureştilor la nivel de autostradă, Autostrada Piteşti - Râmnicu Vâlcea - Sibiu, podul de cale ferată de la Grădiştea, Canalul Dunăre - Bucureşti, drumul expres Litoral Sud.
Jurnalul Naţional explică, pe larg, cum Guvernul Boc a adoptat, înaintea Crăciunului o ordonanţă de urgenţă "privind unele măsuri financiar-bugetare", care prefigurează categoriile sociale de sacrificiu pe altarul crizei şi al FMI. Primii pe lista "tăierilor" sunt pensionarii. ŞI Jurnalul Naţional citează măsurile de relansare economică, prevăzute în ordonanţa guvernului: "pensiile pentru agricultori, înfiinţate în 2009, se amână pentru 2013; se desfiinţează ajutoarele în alimente acordate pensionarilor; punctul de pensie nu mai creşte până la 45 % din salariul mediu brut până în 2011 şi pensiile nu se majorează cu nici un leu în 2010; oamenii cu pensii mai mici de o mie de lei îşi vor plăti singuri contribuţia la asigurările de sănătate; surse guvernamentale anunţă şi impozitarea tuturor pensiilor prin legea unică aflată acum la Parlament".
Gardianul scrie despre noua reformă în învăţământ, anunţată du guvern. "Concedierile din Educaţie încep din februarie, cu personalul nedidactic şi apoi, la 1 septembrie, cu profesorii. Finanţarea pe elev, impusă de Ministerul Finanţelor, va duce la dispariţia a 40% din numărul de licee şi şcoli.
După cum titrează şi Adevărul, "Goana după job-uri, va fi sportul extrem în 2010". Analiza făcută de acest ziar relevă previziuni sumbre: "Declinul economic va creşte somajul şi va restrânge oferta de locuri de muncă. Piaţa se va dezgheţa abia la începutul lui 2012. Rata şomajului va ajunge de la 7% cât este acum la 10% în 2010, iar numărul şomerilor va depăşi 900.000 de persoane.
Şi dacă tot nu vom avea bani, ce mai contează cu cât se scumpeşte viaţa. Anul nou a început cu scumpiri în lanţ - titrează Evenimentul Zilei, iar România Liberă scrie că "valul creşterii preţurilor care era aşteptat la începutul lui martie a lovit încă din primele zile ale lui ianuarie. După ce carburanţii au crescut cu peste 20 la sută şi curentul s-a scumpit cu 4 la sută, s-a majorat şi preţul produselor alimentare. Cel mai sus ar sări preţul la carnea de pasăre, care ar putea creşte cu până la 40 la sută.