Revista presei centrale, 31 mai
Articole din Adevărul, Jurnalul Naţional, România Liberă, Evenimentul Zilei şi Gândul.
Articol de Costi Dumăscu, 31 Mai 2010, 08:39
Greva din sectorul bugetar şi bacalaureatul sunt subiecte de primă pagină în ziarele începutului de săptămână.
"România, cu porţile închise" - titrează Adevărul. Şcolile nu vor avea activitate astăzi, iar cele mai multe servicii publice nu vor funcţiona. Peste un milion este numărul de bugetari care participă la greva generală - estimează Adevărul.
"Vlădica jefuieşte, opinca plăteşte" - este titlul din Jurnalul Naţional. Indignaţi de măcelul pensiilor şi al salariilor, cei mai hotărâţi dintre angajaţii la stat aleg "soluţia" străzii - scrie ziarul.
România Liberă îşi deschide ediţia cu un titlu surprinzător : "Cât câştigă statul din grevă" şi dezvoltă următorul calcul. Fiecare zi de grevă a angajaţilor statului aduce prejudicii între 10 şi 30 de milioane de euro. Pe de altă parte, statul câştigă din grevă 45 de milioane de euro, adică atât cât îl costă salariile bugetarilor în fiecare zi.
Economiile statului, aşadar, de pe urma încetării lucrului sunt mai mai mari decât pierderile - conculzionează România Liberă. Doar că - admite ziarul, greva paralizează instituţiile publice şi, în consecinţă, duce la blocarea unei mari părţi şi din activitatea economică privată.
Evenimentul Zilei are astăzi o altă sugestie anti-criză : "Falşii revoluţionari să rămână fără drepturi". Este,de fapt, ceea ce îşi doreşte chiar preşedintele Asociaţiei "21 Decembrie 1989", Teodor Mărieş. Acesta susţine, în Evenimentul Zilei, că guvernul ar putea face economii la buget dacă le-ar anula certificatele falşilor eroi ai Revoluţiei.
Adevărul şi România Liberă semnalează, în ediţiile de astăzi, faptul că bacalaureatul se dă cu profesori de rezervă. Ministerul Educaţiei a găsit metoda de a sparge greva profesorilor - scrie România Liberă. Elevii vor fi supravegheaţi de bibliotecare şi laboranţi. Adevărul completează lista supraveghetorilor cu directori, educatori sau chiar... măicuţe, cum e cazul judeţului Hunedoara.
Încheiem cu ziarul Gândul, care - sub genericul "exclusiv" - notează că medicii sunt alarmaţi din cauza bolilor care - foloseşte ziarul un termen din calculatoare - s-au "upgradat". Astmul, bronşita, obezitatea, hipertensiunea şi bolile digestive adică afectează tot mai mulţi români, apar în forme mai agresive şi îi atacă tot mai mult pe tineri, în vreme ce medicaţia recomandată a rămas în urmă.
Este aceasta consecinţa felului prost în care trăim - concluzionează Gândul, dar spunem că aşa e normal. Stresul, poluarea, sedentarismul, alimentaţia plină cu chimicale ne fac, la 30 de ani, victime ale unor boli care, în mod obişnuit, apar pe la 50 de ani.