Revista presei centrale, 30 iunie
Articole din Gândul, Jurnalul Naţional, Adevărul şi România liberă.
Articol de Costi Dumăscu, 30 Iunie 2010, 09:37
Două subiecte ţin astăzi prima pagină a ziarelor de la Bucureşti : inundaţiile din Moldova şi deprecierea monedei naţionale.
"Blestemul apelor" - titrează Adevărul şi schiţează tabloul lăsat de viitura care a lovit luni noapte câteva judeţe din Moldova.
Apele au măturat peste 70 de localităţi din judeţele Suceava şi Botoşani.
Sleiţi de puteri şi urmăriţi de gândul că potopul îi loveşte an de an - aşa trăiesc sinistraţii din nordul Moldovei.
Şi România Liberă publică "mărturii dramatice de la tsunami-ul moldovean", "Dacă nu mă urcam în copac, muream" - povesteşte un bărbat de aproape 70 de ani din Dorohoi. "Aşa bătrân cum mă vedeţi, m-a întărit Dumnezeu şi am ajuns sus".
Gândulscrie despre vizita lui Emil Boc în zonele afectate că a fost una riscantă.
Premierul a fost huiduit de sinistraţii din Dorohoi, care i-au reproşat că nu mai au nici măcar salarii din care să îşi refacă locuinţele distruse.
Jurnalul Naţional consideră că prim-ministrul a survolat zona doar într-un exerciţiu de imagine.
Cât despre parlamentarii aleşi acolo, în zonele lovite de ape, după noaptea cruntă de la Dorohoi, până ieri spre prânz nici unul nu ajunsese la faţa locului.
Iar situaţia de la Dorohoi - avertizează Jurnalul Naţional - unde apa a venit pe versanţii cheliţi de drujbe, se poate repeta în mii de locuri din ţară.
Moneda naţională a ajuns la un nou maxim istoric faţă de euro.
România Liberă întreabă cu îngrijorare în titlul mare de pe prima pagină : "Cât de mult se mai scufundă leul", dar chiar din prima frază a articolului aflăm că leul... nu se mai scufundă.
În ciuda devalorizării pronunţate din ultimele zile, bancherii sunt mai degrabă optimişti în privinţa monedei naţionale - notează România Liberă.
Societe Generale recomandă investitorilor să cumpere lei, ca fiind un plasament foarte atractiv, ING nu crede că leul va scădea sub 4,5 lei pe euro, iar specialiştii BCR sunt încă şi mai optimişti, ei zic că rata de schimb nu va rămâne mult timp peste 4,3 lei.
Şi Gândulsurprinde mişcările de pe piaţa valutelor; ideea este cam aceeaşi. După ce românii au cumpărat luni cam 200 de milioane de euro de frica exploziei cursului, străinii au pariat marţi cel puţin 100 de milioane de euro pe... aprecierea monedei naţionale.
Dealerii spun că românii care au cumpărat acum valută vor pierde bani, pentru că leul se va aprecia.