Revista presei centrale, 30 ianuarie
Articole din Gândul, Adevărul, Evenimentul Zilei şi Libertatea.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 30 Ianuarie 2010, 07:50
Gândul ne avertizează: "Maşinile fără rovinietă – vânate cu camere de supraveghere. Berceanu a explicat cum vor fi prinşi din mers şoferii care nu au plătit taxa de drum".
Începând cu 1 august 2010, nu vor mai exista autocolante lipite pe parbriz. La momentul plăţii va fi obţinut un bon fiscal, iar numărul de înmatriculare al maşinii şi perioada pentru care a fost cumpărată rovinieta vor fi incluse într-un sistem electronic. Camere de luat vederi amplasate pe şosele vor "citi" numărul de înmatriculare, iar dacă în baza de date proprietarul nu apaare că şi-a plătit rovinieta, maşina va fi oprită şi amendată de poliţie, ceea ce va duce la creşterea încasărilor la buget.
Evenimentul Zilei anunţă "Asaltul executorilor - Băncile pornesc războiul cu datornicii!". De luna viitoare, băncile vor începe să execute silit majoritatea rău-platnicilor fie că sunt persoane fizice, fie că sunt firme.
Din cauza situaţiei economice, sunt foarte multe firme care nici măcar dobânzile nu le mai suportă, cele din comerţ fiind cele mai vulnerabile. Pentru a vedea companiile sau persoanele fizice care sunt executate silit, puteţi intra pe site-urile fiecărei bănci din România, spune preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea.
Revenim la Gândul, care scrie că "Presaţi de fiscalitatea ridicată, patronii români ameninţă că-şi mută afacerile în Bulgaria, datorită regimului fiscal avantajos. Acolo, companiile plătesc un impozit pe profit de numai 10%, comparativ cu 16% în România, salariile sunt mai mici, iar costurile operaţionale, cu 40% mai scăzute. Dacă ar rămâne aici, ar putea avea soarta celor 22.000 de companii româneşti care anul trecut au dat faliment.
"Urmaşul lui Buzescu ia pădurile Buzăului", este titlul articolului din Adevărul care ne informează despre specatculoasa poveste a procesului, pe care l-a câştigat un descendent al fraţilor Buzeşti, boieri de seamă şi generali în arama lui Mihai Viteazul. Teodor Năstase, un inginer din Ruşeţu, în vârstă de 61 de ani, a obţinut 63.000 de hectare de teren împădurit din nordul judeţului Buzău, ceea ce reprezintă aproximativ un sfert din teritoriul judeţului.
Argumentului forte a fost acela că este descendent al unei ramuri de boieri de pe la 1866, înrudiţi cu Fraţii Buzeşti. Pentru a-şi dovedi originea nobilă şi dreptul istoric de a stăpâni Munţii Buzăului, Teodor Năstase a depus la dosar documente vechi.
Descendenţa şi arborele genealogic sunt extrem de complicate şi au fost stabilite după o cercetare amănunţită şi după patru ani de procese. Totuşi, nu reiese însă foarte limpede faptul că inginerul Năstase se trage din Preda Buzescu. Prefectul a contestat decizia instanţei, pentru că ar duce la anularea câtorva mii de alte acte de proprietate, obţinute după 1989 în justiţie.
În legătură cu acelaşi subiect, Libertatea scrie că hotărârea este imposibil de pus în practică, având în vedere că o parte din suprafaţă, în urma unei decizii definitive şi irevocabile, în proprietatea Academiei Române. Zona pe care ar trebui să o primească Năstase cuprinde localităţile Cislău, Colţi, Nehoiu, Gura Teghii, Pătârlagele, Siriu, Brăeşti, Bozioru şi Cozieni, plus rezervaţiile naturale Siriu şi Penteleu.