Revista presei centrale, 3 august
Articole din Adevărul, Gândul, România liberă, Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 03 August 2010, 08:55
Mai multe ziare de astăzi îşi deschid ediţiile cu subiecte din turism.
Discuţiile despre celebra de-acum "frunză din brand" trec în plan secund şi lasă loc altor analize despre starea turismului românesc.
"Turismul ecumenic. O idee bună dacă nu-ţi baţi joc de ea".
Jurnalul Naţional a fost în week-end "călător la margine de Bucureşti".
Jurnalul şi peste 100 de turişti care au mers duminică la mănăstirile din jurul Capitalei, cu cele 9 autobuze puse la dispoziţie de Regia de Transport Bucureşti.
RATB a dat autobuzele, dar Ministerul Turismului nu a venit cu nimic.
O minimă asistenţă turistică ar fi fost necesară - consideră Jurnalul Naţional - adică un pliant, o indicaţie. Aşa, te sui în autobuz şi mergi la mănăstiri ca şi cum te-ai duce în piaţă, la Obor.
Şi Adevărul pleacă astăzi în călătorie, cu trenul de această dată, la Sinaia.
Sub genericul sec "Batjocură", ziarul constată că turiştii care vin pe Valea Prahovei pe drumul de fier trebuie să fi luat mai întâi lecţii de cascadorie.
Infrastructura ferioviară este primitivă, trenurile opresc în câmp cu orele, iar dacă garniturile sunt puţin mai lungi, ultimele vagoane nu mai "prind" peronul, iar călătorii trebuie să sară pe terasament - enumeră Adevărul.
Asta în cazul în care gările nu sunt întrutotul răscolite de lucrări, zise de modernizare.
Următoare oprire, în revista presei, la mare, cu articolul de deschidere din Evenimentul Zilei.
Ziarul bucureştean a descoperit pe litoral "evaziune fiscală cu guler de două degete".
Bugetul de stat nu se alege cu aproape nimic de pe urma berii consumate pe litoral.
A berii şi, în general, a ce mai consumă turistul, pentru că - a observat Evenimentul Zilei - patronii restaurantelor de pe litoral vin la masă cu aşa-zisele note de plată, care au trecute TVA-ul, ora şi data emiterii, dar care nu sunt documente fiscale şi, prin urmare, nu sunt evidenţiate în contabilitatea firmelor.
România Liberă de astăzi atrage atenţia asupra unui fenomen al lumii moderne, lume de neconceput fără calculator, şi anume dependenţa de reţelele de socializare de pe internet.
Una dintre acestea, poate cea mai cunoscută, s-a transformat - cu cei peste 500 de milioane de utilizatori de pe tot globul - într-un veritabil refugiu pentru mulţi tineri, care şi-au mutat aproape întreaga viaţă în mediul virtual.
Un terapeut declară pentru România Liberă că utilizarea excesivă a reţelelor de socializare duce la izolare şi, prin urmare, la degradarea relaţiilor de familie, distrugerea carierei şi chiar ruină financiară.
În fine, dar tot despre calculatoare, în pagina de "stil de viaţă" a ziarului Gândul, sub titlul "Facultate copy-paste".
40% dintre studenţi au copiat cel puţin o dată de pe internet fraze şi capitole întregi pentru lucrările lor scrise, ispravă pentru care nu se simt nici un pic vinovaţi.
Internetul a devenit - constată Gândul - "un izvor nesecat de referate". Studenţii termină în 3 ore lucrări care, în mod obişnuit, ar fi luat 3 zile de muncă.