Revista presei centrale, 28 mai
Articole din Evenimentul Zilei, Gândul, Adevărul şi Jurnalul Naţional.
Articol de Nicoleta Turcu, 28 Mai 2010, 08:20
Evenimentul Zilei scrie astăzi pe prima pagina despre cum va arăta fluturaşul de salariu pe luna iunie.
Vin şi detaliile - Pensionarii şi bugetarii ar putea avea parte de o mică surpriză în iulie, atunci când îşi încasează drepturile aferente lunii precedente.
Conform Evenimentului Zilei, acestea nu vor scădea cu 25 respectiv 15 la sută.
Legea prin care Guvernul Boc vrea să reducă cheltuielile bugetare, angajament luat în faţa experţilor de la FMI, nu va putea intra în vigoare mai devreme de jumătatea lunii iunie.
Astfel, că cel mai probabil pensionarii vor avea o pensie mai mică cu doar 7,5 procente, iar salariaţii din sectorul bugetar vor încasa venituri mai mici cu aproximativ 13 la sută, în loc de 25.
Schimbăm subiectul şi din acelaşi ziar citim despre Trocul dintre UDMR şi PDL pe scrisoare pentru FMI.
Ce n-au reuşit sindicatele a reuşit UDMR - modificare scrisorii de intenţie către FMI, convenită iniţial.
Strâns cu uşa de Uniunea lui Marko Bela, care a ameninţat cu votarea moţiunii de cenzură dacă nu i se satisfac cererile, Premierul Emil Boc a fost de acord cu "Ştergerea" din documentul final a prevederii referitoare la închiderea a 150 de spitale, aflate acum în curtea UDMR-istului Attila Cseke, responsabilitatea fiind pasată administraţiilor locale, în custodia cărora ar urma să fie transferate unităţile sanitare.
În schimbul acestei concesii, UDMR a renunţat la solicitarea ca pensiile sub 1.000 de lei să fie exceptate de la reducere, coborând ştacheta până la cele minime de 350 de lei.
Cum îi invaţă Boc pe români să ceară bon la casă - titrează Gândul şi explică - După tăierea pensiilor şi salariilor, urmează o nouă campanie oficială : lupta cu evaziunea.
Până la promovarea unei legi în acest sens demnitarii iau problema pe cont propriu, fiecare după informaţiile pe care le deţine.
Premierul Emil Boc vede în fiecare dintre români un mic evazionist.
În lupta cu "molima pe care o avem de 20 de ani" şeful Guvernului a îndemnat ieri de la tribuna IMM-urilor, ca fiecare român care la cumpărături să ceară bonul fiscal.
În caz contrar, de la această scară măruntă, fiecare dintre noi am contribui la promovarea evaziunii fiscale.
Preşedintele Traian Băsescu preciza recent care sunt domeniile în care se face evaziune fiscală .
El a menţionat comerţul cu legume, flori şi cel intracomunitar.
Usturoiul este un alt produs de contrabandă.
Meritul identificării lui îi aparţine ministrului de Finanţe, Sebastian Vlădescu.
El arăta recent că, pe lângă evaziunea cu ţigări, care ar provoaca o gaura de un miliard de euro la buget în acest an şi usturoiul chinezesc, adus din Moldova, reprezintă un alt produs prin vânzarea căruia se face evaziune.
Rămânem la acelaşi ziar de unde mai citim că Guvernul măreşte impozitul pe clădiri.
Oprea 7 case spune că plăteşte cu bucurie, în timp ce Prigoană se întreabă "Dacă Guvernul cade".
Guvernul a decis să majoreze impozitele pe locuinţe.
Pentru prima clădire, alta decât cea de domiciliu, impozitul va fi cu 30 la sută mai mare, la cea de-a doua se va dubla, iar pentru cea de-a treia şi următoarele se va plăti cu 200 la sută mai mult decât pe locuinţa de domiciliu. Politicienii - imobiliari salută, cu dinţii strânşi măsura.
Din Adevărul aflăm că a fost aplicată Prima Amendă de la poliţia concediilor.
Un bărbat de 29 de ani din Galaţi este primul angajat care a fost verificat de către poliţia concediilor medicale.
El lucrează ca inginer la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi a cerut cu ceva vreme în urmă un concediul de odihnă de 3 zile, care nu i-a fost acordat.
Angajatul a venit apoi cu un concediu medical, valabil tot 3 zile, exact în perioada în care i se refuzase cel de odihnă.
Coincidenţa evidentă i-a determinat pe şefii lui să apeleze la noua lege şi a solicitat Casei Judeţene pentru Asigurări de Sănătate să verifice dacă este sau nu bolnav.
Tot din Adevărul mai citim că Trei sferturi dintre bugetari vor intra în grevă.
Ceferiştii, angajaţii de la Tarom, Metrorex şi RATB se hotărăsc astăzi dacă se vor solidariza cu bugetarii şi ce zi de protest îşi vor alege.
Cei mai organizaţi par lucrătorii din Administraţia Publică Centrală şi locală , unde mai bine de 90 la sută dintre sindicalişti s-au declarat hotărîţi să intre luni în grevă pe termen nelimitat.
Profesorii grevişti sunt convinşi că vor bate recordul din 2000, cînd au stat în grevă mai mult de 3 săptămîni.
Liderii Federaţiilor din Educaţie, speră că acţiunea lor va îngheţa anul şcolar şi va amîn ape termen nedefinit bacalaureatul.
Impozite locale mai mari cu 7-10 la sută, scrie Jurnalul Naţional şi adaugă bucureştenii de la periferie vor plăti mai mult prin reîncadrarea fiscală.
Teoretic taxele şi impozitele de acest fel nu vor fi majorate în 2011, practic acest lucru este valabil doar pentru bucureştenii care locuiesc într-o zonă care nu a fost afectată de reîncadrea fiscală.
Cu alte cuvinte cei care au o casă sau un teren la periferia oraşului , unde investiţiile din ultimii ani au modernizat zona , vor plăti cu 7-10 la sută mai mult, conform unui proiect de hotărîre ce va fi supus aprobării în şedinţa de luni a Consiliului General.
Tot Jurnalul Naţional îl elogiază pe prima pagina pe actorul Jean Constantin, rude, colegi, prieteni şi admiratori îşi iau azi adio de la maestru.
Trupul neînsufleţit al actorului va rămîne în foaierul Teatrului Fantasio, pînă astăzi la ora 11.00 , apoi va fi dus la Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel din Constanţa, unde va avea loc slujba religioasă. Inmormîntarea va avea loc la Cimitirul Central.