Revista presei centrale, 27 octombrie
Articole din România liberă, Gândul, Adevărul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Nicoleta Turcu, 27 Octombrie 2010, 07:35
Bucureştiul, blocat de greve şi de pelerinaj - scrie astăzi pe prima pagină Adevărul. Organizatorii speră că aproximativ 80.000 de sindicalisti din toata tara vor protesta astazi în fata Guvernului şi vor mărşălui apoi spre Palatul Parlamentului, în vreme ce în zona Patriarhiei sunt asteptati peste 30.000 de pelerini. Votarea motiunii de cenzura şi prăznuirea Cuviosului Dimitrie cel Nou sunt motivele pentru care traficul va fi blocat toata ziua, de la Arcul de Triumf pâna la Dealul Mitropoliei. În fata haosului anuntat, autoritatile îndeamna bucurestenii sa mearga pe jos sau cu mijloacele de transport în comun, care circula si ele pe trasee modificate.
România Liberă titrează - Moţiunea de cenzură: PSD - sanse, PNL - dubii, PDL - mână forte! Cu câteva ore înaintea votului, soarta Cabinetului Boc este incerta. În timp ce PSD declară că îi mai lipsesc doar câteva voturi pentru căderea Guvernului, PNL consideră că şansele ca motiunea de cenzura sa treaca au fost reduse drastic de hotarârea PDL de a se abtine de la vot. În timp ce social-democratii par să-şi fi regăsit optimismul care îi părăsise în urma cu câteva zile, liberalii au în continuare păreri împartite în privinţa şanselor ca Guvernul Boc sa cadă.
Desi presedintele Crin Antonescu declarase acum două zile ca nu sunt decât 45% şanse ca motiunea să treaca, vicepresedintele, Relu Fenechiu se arata optimist. Ironizati intens în ultimele zile ca au votat gresit două proiecte de legi pentru că s-au luat după semnalul eronat al liderului de grup, aleşii PDL nu vor vota astazi deloc la motiunea de cenzură. Explicaţia oficială a liderilor partidului este evitarea unor eventuale accidente de genul celor întâmplate în vara, tot cu ocazia unei încercari a opozitiei de a trimite Guvernul acasa. În realitate, greii pedelişti se tem de posibile trădări atât în rândul propriilor parlamentari, cât şi printre nemulţumiţii din UDMR şi UNPR, consideră România Liberă.
Gândul scrie că metrul pătrat de parcare din Bucureşti se vinde la preţ de apartament ultracentral. Raritatea locurilor de parcare din Capitala face ca pretul lor sa nu dea înapoi în fata crizei. În cazul ansamblurilor rezidentiale de lux, o astfel de anexa costa chiar si 20.000 de euro.
Miza din spatele trecerii CNAS la minister: 4 miliarde de euro - scrie Evenimentul Zilei şi explică - Bugetul urias gestionat de asigurari e motivul real pentru care ministrul sanatatii tine sa-si subordoneze CNAS, sustin analistii. O masura similiara a fost luata în guvernarea Nastase. Intentia anuntata ieri de ministrul Cseke Attila, de a subordona Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Ministerului Sanatatii e vazuta mai degraba "ca un razboi între palate decât ca o necesitate. Măsura subordonarii CNAS face parte dintr-un pachet legislativ mai larg care ar trebui sa intre în vigoare la începutul anului viitor, dupa ce trece de parlament.