Revista presei centrale, 27 decembrie
Articole din Adevărul, Jurnalul Naţional şi Evenimentul zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 27 Decembrie 2010, 10:16
"Unde se duc brazii după Crăciun" - este titlul de deschidere din Adevărul de astăzi.
Mii de brazi au rămas abandonaţi în pieţe, la fel ca în ultimii ani, chiar dacă mulţi dintre comercianţi au avut preţuri mai mici.
Brazii au fost luaţi în primire de persoanele fără adăpost, care-i vindeau ieri cu 5 sau 10 lei cumpărătorilor întârziaţi.
Unii comercianţi i-au donat familiilor sărace, aşa încât brazii vor ajunge în sobă.
Dar firmele serioase şi-au pregătit afacerea cu grijă : ele duc brazii nevânduţi mai departe, în Est, în Republica Moldova, Ucraina şi Rusia adică, pentru Sărbătorile după ritul ortodox vechi.
Evenimentul Zilei îşi deschide ediţia cu un interviu amplu pe teme economice.
"Anul viitor, creşterea nu poate veni doar din consum" - spune profesorul Daniel Dăianu.
După dezumflarea balonului consumului, acest sector nu mai atrage finanţări.
Relansarea economică nu se poate baza decât pe investiţii şi fonduri europene, dar trebuie stopat cumva - mai zice Daniel Dăianu - şi "jaful naţional" : risipă, deturnări de fonduri, evaziune fiscală.
În actualitatea economică se situează astăzi şi Jurnalul Naţional care, sub titlul "România a ajuns cobaiul FMI", comentează un articol din cotidianul britanic Financial Times.
Măsurile impuse României par a fi "experimente controlate" ale politicii de austeritate a Fondului - zic englezii - experimente care, dacă vor fi eficiente, se vor aplica în Portugalia şi Grecia.
Guvernul a tăiat salariile, a crescut TVA şi a disponibilizat aproape 20% din bugetari.
"Când poliţiştii se revoltă în faţa Preşedinţiei, iar angajaţii din finanţe îl iau ostatic pe ministru din cauza unor tăieri masive din venituri ar trebui totuşi să devenim mai precauţi la atracţia măsurilor de austeritate" - scrie Financial Times, preluat la Bucureşti de Jurnalul Naţional.
Altfel, în ziarele de astăzi - oricum, puţine la număr - politica lipseşte aproape cu desăvârşire, ceea ce se întâmplă foarte rar.
Şi totuşi... În Evenimentul Zilei, (în pagina chiar aşa intitulată : "eveniment"), cunoaştem o tânără de nici 30 de ani care munceşte din greu să-şi facă o carieră în politică.
Nu contează nici numele şi nici partidul de care aparţine invitata ziarului, important este că - aflăm - "tinerii nu intră în politică pentru a scoate bani, ci, desigur, ca să facă ceva, să schimbe ceva".
Chestiunea e că - spune tânăra - "în politică, femeia munceşte de trei ori mai mult decât un bărbat".
Şi e păcat, pentru că - tot ea continuă, cu mare sinceritate - "politica este un drog şi devine cu atât mai greu să te retragi cu cât eşti mai sus"...