Revista presei centrale, 26 mai
Articole din Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Adevărul şi Gândul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 26 Mai 2010, 07:29
"PD-L anunţă poporul că se lasă de făcut bani" - titrează Gândul, care ne spune şi "cum i-a plesnit Băsescu pe Blaga şi Videanu". Preşedintele a luat, ieri, pe rând partidele din Guvern ca să se asigure că tăierile convenite cu FMI rămân în picioare. "Cine vrea să participe la licitaţii cu fonduri publice să plece din politică. Ori afaceri cu statul, ori politică", aşa şi-a început şeful statului, potrivit unor surse ale ziarului, discursul în spatele uşilor închise, rostit în faţa şefimii din PD-L.
Când un parlamentar a făcut referire la băieţii deştepţi din energie, preşedintele a cerut "să se termine cu clientela de la Transgaz şi Romgaz". Deşi nu i-a nominalizat, şeful statului se referea la miniştrii Economiei şi Internelor: cumătrul lui Vasile Blaga este şef la Transgaz, în subordinea lui Videanu. "Toţi fură. Zona achiziţiilor publice este aptă pentru corupţie. Îmi eşti prieten, îţi dau un contract şi plătim de zece ori, de o sută de ori mai mult faţă de preţul pieţei. Am văzut asta la PSD, PNL, UDMR şi PD-L" - spune fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei.
Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu explică de ce nu poate urma sfatul şefului FMI de a lua mai mult de la bogaţi. Pentru că - îl citez pe Vlădescu: „Nu avem atâţia bogaţi încât să dăm la toţi săracii pe care-i avem”. În acest context, scrie Evenimentul zilei, Vlădescu a spus că este „o necesitate absolută” ca resursele să fie lăsate părţii active a societăţii, adică întreprinzătorilor. „Asta e singura cale de a le da şi celorlalţi”, a conchis oficialul.
Colega sa de partid, Elena Udrea, ministrul dezvoltării este acuzată de Jurnalul Naţional că, citez "şterge urmele jafului". Ea a anunţat că vrea să desfiinţeze Compania Naţională de Investiţii. Decizia a fost luată în urma dezvăluirilor apărute în presă privind atribuirea, cu prioritate, de Companie a contractelor de realizare de săli de sport, bazine de înot sau patinoare artificiale către localităţile cu primari PDL - susţine ziarul.
Totdată, prin această companiei, firme aparţinând unor lideri PDL au ajuns să obţină contracte avantajoase cu statul.
Tot Jurnalul Naţional scrie despre "Pensionarii din Galaţi, care au venit, ieri, în faţa Ministerului Muncii, unde s-au legat cu lanţuri în mod simbolic, continuând protestul la Palatul Parlamentului." Ei au cerut ca măcar pensiile de sub o mie de lei să nu fie reduse, însă este puţin probabil să li se dea câştig de cauză, pentru că majoritate pensiilor se află sub acest prag.
"Lacăt pe şcoli, pe primării şi pe Fisc în toate oraşele mari" - titrează şi Adevărul, care arată că "seria protestelor extreme va începe luni, 31 mai, cu profesorii şi funcţionarii publici. Ceilalţi bugetari au anunţat măsuri de solidaritate cu aceştia şi greve în cascadă dacă Executivul nu va renunţa la programul de austeritate."
Revenim la Gândul, de unde aflăm de la miliardarii din Emiratele Arabe Unite de ce ne lipsesc investitorii. "Una dintre cele mai mari probleme este cea a acordării vizelor. Autorităţile solicită multe documente. O altă dificultate ţine de costul cu forţa de muncă, impozitele ajungând, din câte cunosc, la peste 40%. În plus, ca peste tot, în încheierea de afaceri este ceva ascuns, iar în România am impresia că este mult mai bine ascuns ca în alte locuri", a declarat preşedinte unei dintre cele mai influente organizaţii din zona Emiratelor Arabe Unite.
"Mulţi mi-au zis că acesta nu este un moment potrivit pentru afaceri. Dar se înşeală. Multe companii cu reprezentanţii cărora m-am întâlnit în România depind de Uniunea Europană. Noi le oferim cheia, le deschidem uşa către piaţa Emiratelor Arabe Unite. Veniţi acolo, oportunităţile sunt acolo, viitorul este acolo", a spus omul de afaceri arab.