Revista presei centrale, 23 noiembrie
Articole din Evenimentul zilei, Gândul, Gardianul, Ziua, România Liberă, Adevărul.
Articol de Nicoleta Stoian, 23 Noiembrie 2009, 08:53
"Cine va fi preşedinte?" se întreabă Evenimentul zilei, referindu-se la confruntarea din turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, cel mai probabil, dintre Traian Băsescu şi Mircea Geoană. Totodată, publicaţia constată că orăşenii s-au mobilizat la urne cot la cot cu cei de la sate, diferenţa dintre prezenţa la vot în mediul urban şi cel rural fiind mai mică decât la prezidenţialele din 2004. Sociologii cred că internetul şi criza economică au făcut posibil acest lucru.
Declaraţiile susţinute de Traian Băsescu, Mircea Geoană şi Crin Antonescu
Gândul abordează declaraţiile susţinute de Traian Băsescu, Mircea Geoană şi Crin Antonescu după anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor. În timp ce Traian Băsescu a vorbit despre "o victorie de etapă" şi le-a mulţumit inclusiv românilor care nu l-au votat, adaugând că a înţeles mesajul lor, Mircea Geoană a încercat să îşi apropie susţinătorii lui Crin Antonescu, afirmând că acesta a avut o campanie frumoasă, cu consecinţe bune pentru politica românească. În schimb, Crin Antonescu s-a arătat nemulţumit de cifrele date de institutele de sondare, pe care le-a acuzat că "manipulează grosolan" rezultatul şi i-a îndemnat pe susţinătorii săi să aştepte numărătoarea oficială a votului.
Dar, sub impulsul pierderii înregistrate, Crin Antonescu riscă să-şi demoralizeze electoratul pentru turul al doilea, avertizează Gardianul.
"Duminica intoxicărilor"
În Ziua citim că presupusa fraudare a votului, care, în septembrie, a rupt Guvernul, a atins ieri apogeul, cu exit-poll-uri parţiale ciudate şi strategii de interpretare a acestora. Potrivit ziarului, în cârca celor patru institute de sondare a opiniei publice care au anunţat că participă la alegeri - INSOMAR, CURS, CSOP şi CCSB - au fost puse tot felul de cifre. Suprinzător, unele dintre acestea îl dădeau câştigător în primul tur pe Mircea Geoană, la un scor confortabil în faţa lui Traian Băsescu. În paralel cu puzderia de cifre au existat şi multiple declaraţii privind fraudarea votului.
Suspiciuni de fraudare
La rândul său, România Liberă observă că atât Traian Băsescu, cât şi Mircea Geoană, au obţinut procente sub scorurile parlamentare ale partidelor lor. De asemenea, publicaţia susţine că ziua de ieri a consemnat mobilizarea masivă a aparatelor de partid, PSD şi PDL excelând, în opinia sa, în această privinţă. Cele mai multe suspiciuni de fraudare se leagă de folosirea excesivă a listelor speciale în secţiile de votare. S-au înregistrat şi metode mai subtile de influenţare sau de securizare a votului în propriul bazin electoral, adaugă România Liberă, unele dintre acestea implicând prezenţa unor aşa-zişi "observatori independenţi", dar cu carnet de partid.
"Sfârşitul Ceauşeştilor"
Încheiem cu Adevărul, care continuă serialul intitulat "Sfârşitul Ceauşeştilor". Ziarul scrie astăzi despre naşterea FSN şi precizează, în seara de 22 decembrie 1989, generalul Nicolae Militaru i-a dat în vileag pe colegii săi de complot, afirmând că Frontul Salvării Naţionale acţiona de şase luni.