Revista presei centrale, 22 ianuarie
Articole din Gândul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional şi Adevărul
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 22 Ianuarie 2010, 07:24
"Imunizare fără teamă în gripa porcină - vaccinul e curat" - titrează Jurnalul Naţional pe prima pagină. Conform prospectului, Cantgrip, produs la Insitutul Cantacuzino, este unul dintre puţinele vaccinuri împotriva A/H1N1 care nu conţine aditivi. "Din cele 30 posibile reacţii adverse postvaccinale raportate, în urma analizelor s-a confirmat un număr de 13. Acestea au fost uşoare şi s-au manifestat prin roşeaţă la locul vaccinării, stări de subfebrilitate pasageră, dureri de cap. Nu a fost înregistrată nici o reacţie adversă severă" - asigură Ministerul Sănătăţii şi medicii de la Cantacuzino.
După ce a făcut inventarul, Gândul prezintă "galeria ucigaşilor în uniformă". După crima, furtul de arme şi sinuciderea de ieri de la Dorohoi, toate comise de un tânăr pompier, ziarul aduce în atenţie faptul că, în multe cazuri, li se dau prea uşor arme pe mână unora. Unde mai pui că tânărul în cauză fusese declarat "apt psihologic" la angajare. Numai că, pentru cei cu funcţii operative, cum era şi cazul lui Atodiresei, evaluarea trebuie să se desfăşoare anual. El a fost evaluat înainte de angajare pentru prima şi ultima oară, în septembrie 2007. De atunci nu a mai fost evaluat pentru că unitatea nu avea psiholog.
„Mi se rupe sufletul când văd pe ce drumuri merg cu maşina.” - citatul de pe prima pagină din Gândul îi aparţine exact ministrului Transporturilor Radu Berceanu. El spune că ar avea nevoie de trei - patru ori mai mulţi bani, pe an, ca să poată repara infrastructura. "Ştiu că românii îl înjură pe ministru pentru că sunt drumurile proaste, dar eu lucrez cu materialul clientului, nu pot face mai mult decât în cuantumul banilor alocaţi ministerului. Cred că ministrul ar trebui să fie un magician care să facă autostrăzile cu bagheta." - consideră Berceanu.
Noroc cu sârbii, care le deschid drumul românilor spre Italia, după cum aflăm din Evenimentul Zilei. Vecinii noştri au alocat deja fonduri pentru construirea unei autostrăzi care va face legătura între Bucureşti şi Bari. Sârbii încep în această primăvară construcţia unui coridor de transport rutier care va lega Belgradul de coasta de sud a Mării Adriatice şi de graniţa cu România. Reprezentanţii Italiei insistă pentru acest proiect, deoarece va fi foarte util în transportul mărfurilor şi va aduce o importantă dezvoltare economică zonelor traversate. Intenţia Serbiei privind construcţia noului coridor este, însă, o surpriză pentru autorităţile române. „Nu ştiu nimic despre acest proiect. Este pentru prima dată când aud de el”, i-a declarat ziarului Dorina Tiron, şefa Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.
"Viaţa politică şi economia din România sunt influenţate în continuare, în proporţie de 40%, de foşti activişti de partid, securişti şi birocraţi ai vechiului regim." - afirmă istoricul Marius Oprea, intervievat de Adevărul. "Comunismul nu a dispărut, s-a privatizat. Faptul că în mediul de afaceri persistă foşti activişti şi foşti securişti este într-o anumită logică a lucrurilor. Şi partenerii occidentali arată o mare toleranţă faţă de această situaţie. Multe reprezentanţe străine din România sunt conduse de către foşti ofiţeri de Securitate. Tot comerţul exterior al României socialiste era controlat de Securitate.
Şi în final, cireaşa de pe tort vine o pune Jurnalul Naţional cu următoarea ştire, care, dacă nu-i o glumă, ar putea părea de necrezut. Şi totuşi, e adevărat: "O replică a statuii lui Lenin va fi dezveliză, marţea viitoare, la ora 11,00, în Piaţa Presei. Manifestarea pune bazele unui proiect mai amplu - iniţiat de artista Ioana Ciocan - ce va avea ca punct final un Muzeu al statuilor comuniste.