Revista presei centrale, 22 decembrie
Articole din România Liberă, Gândul, Evenimentul Zilei, Adevărul şi Jurnalul Naţional.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 22 Decembrie 2010, 11:17
"De ce nu ne vor Franţa şi Germania în Schengen" - titrează GÂNDUL pe prima pagină, şi enumeră motivele care au determinat cele două state - cele mai puternice din Uniunea Europeană - să ia această decizie contra României şi Bulgariei: "corupţia, criminalitatea organizată, securitatea şi justiţia". Miniştrii de interne din cele două ţări au cerut amânarea într-o scrisoare către Comisia Europeană şi către viitoarea preşedinţie ungară a Uniunii, în ciuda declaraţiei preşedintelui Băsescu că nu acceptăm "întârzierea pe motive netemeinice".
"Adio Schengen! Ce pierdem?" - titrează şi EVENIMENTUL ZILEI pe prima pagină. "Descurajarea investitorilor străini şi o lovitură dată imaginii ţării noastre - acestea ar fi principalele efecte ale unei eventuale decizii de amânare a aderării la spaţiul de liberă circulaţie", explică ziarul, care aminteşte că preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, declara acum o lună că România şi Bulgaria trebuie să-şi rezolve problemele de la frontieră înainte de aderarea la Schengen."Nu ar fi realist şi nici responsabil să nu luăm în calcul defectele identificate" - au subliniat cei doi miniştrii de interne în scrisoarea lor - menţionând "absenţa unui mediu juridic şi administrativ satisfăcător în domeniile siguranţei şi justiţiei, fenomenele de corupţie la diferite niveluri şi persistenţa unei criminalităţi preocupante".
"România prea coruptă pentru Schengen" - este titlul din ADEVĂRUL.Dacă oficialii din Bulgaria au avut o reacţie moderată la demersul Franţei şi Germaniei, preşedintele Traian Băsescu a avertizat că România nu va accepta o discriminare nici măcar din partea celor mai puternice state - comentează ziarul citat.
ROMÂNIA LIBERĂ se întreabă dacă mai poate face România ceva pentru aintra în Schengen? Răspunsul: "teoretic, există şansa intensificării negocierilor pentru a schimba poziţia statelor care nu ne vor în Schengen. Practic termenul e prea scurt pentru a răsturna situaţia". "Aderarea României la spaţiul Schengen în martie 2011 începe să aibă datele unui eşec politic de proporţii" - afirmă şi JURNALUL NAŢIONAL.
ROMÂNIA LIBERĂ face inventarul "învingătorilor şi învinşilor" bugetului de stat pe 2011. În zona protecţiei sociale a sănătăţii şi a activităţilor culturale statul va da cu 15% mai puţini bani. În schimb, se va plăti cu 22% mai mult pentru dobânzile la împrumuturi decât în acest an. Dacă se reduc banii pentru sănătate, educaţie şi cultură, bugetul SPP - serviciul de Protecţie şi Pază, care se ocupă de securitatea demnitarilor noştri - a primit o majorare de 3 la sută - aflăm din GÂNDUL. Dacă la serviciile secrete SRI, SIE şi STS bugetele au fost uşor reduse, toate trei vor avea la anul bani mai mulţi pentru cheltuielile cu personalul.
JURNALUL NAŢIONAL ne propune câteva pagini de rememorare a Revoluţiei din decembrie 1989, considerând că "restituirea adevărului istoric este o reparaţie adusă demnităţii naţionale". Cei doi foşti preşedinţi ai României, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, sunt invitaţi să analizeze ce s-a întâmplat atunci, a fost cu adevărat o explozie socială sau doar o lovitură de stat.
Jurnaliştii de la EVENIMENTUL ZILEI au avut curiozitatea cerceteze asupra "revoluţionarului şi securistului: ce au făcut în 89 şi ce fac acum". Iar ADEVĂRUL descrie şi analizează atmosfera de la comemorările desfăşurate în ultimele zile la locurile sfinte al Revoluţiei din decembrie.