Revista presei centrale, 22 aprilie
Articole din Adevărul, Gândul, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Evenimentul Zilei.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 22 Aprilie 2010, 07:45
"Este haos! Noi, elevii, am fost mereu la mijloc!", au declarat elevii de Colegiul Nicolae Kretzulescu din Capitală pentru Adevărul.
Greva profesorilor de astăzi îi trimite acasă pe elevii din toată ţara.
Cei mai afectaţi sunt liceenii din ultimul an, care s-au trezit reprogramaţi peste câteva zile la proba de calculator de la Bacalaureat.
Sindicaliştii din cele trei federaţii din învăţământ protestează pentru că sunt nemulţumiţi de legea Educaţiei naţionale, aflată în dezbatere în Parlament.
Ei spun că au hotărât să menţină greva generală de o zi pentru că, pe lângă motivele vechi, la discuţiile avute marţi cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, acesta nu i-a întrebat nimic despre grevă."
Gândul atrage atenţia că proiectul de modificare a Constituţiei, anunţat ieri de guvern, "fortifică regimul prezidenţial" şi rezolvă o parte dintre "obsesiile" cu care Traian Băsescu a rămas în urma luptei de gherilă cu Parlamentul din timpul primului mandat.
Şi ziarul dă câteva exemple: preşedintele României va avea garantată imunitatea absolută, remanierea guvernului se poate face numai cu acordul preşedintelui, iar preşedintelui interimar i se limitează consistent prerogativele.
Întrucât cei de la UDMR au anunţat că nu sunt de acord ideea unui parlament cu o singură cameră, "PD-L le garantează maghiarilor prezenţă veşnică în Parlament, contra sprijin pentru Constituţia lui Băsescu" - scrie tot Gândul.
"Putem să le acordăm garanţia, prin Legea Electorală, că vor avea un număr de parlamentari, aşa cum e cazul minorităţilor naţionale", asigură vicepreşdintele PD-L, Ioan Oltean.
Gropile – "o nouă mostră de nesimţire" - scrie Jurnalul Naţional, şi vorbeşte despre cele din asfaltul Bucureştiului: fie că treci prin zona Dorobanţi, Arcul de Triumf, Unirii, Bucur Obor sau Berceni, gropile au pus monopol pe Capitală.
Dai cu succes din una în alta. Craterele formate în asfalt şi gurile de canal neacoperite la timp, în jurul cărora s-au format denivelări, au devenit un adevărat pericol atât pentru şoferi, cât şi pentru pietoni.
Deşi autorităţile se fac că nu observă acest aspect, vă reamintim că, din cauza gurilor de canal neacoperite, trei oameni şi-au pierdut viaţa în accidente de motocicletă.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, s-a declarat ieri nemulţumit de organizarea şantierului la lucrările din Apărătorii Patriei, precizând că străzile arată ca în Beirut.
"Autostrada a fugit în Muntenegru", citim în România Liberă.
"După ce au renunţat la Comarnic-Braşov, Aktor şi Vinci au găsit finanţare pentru alte contracte.
Astfel, grecii de la Aktor construiesc în Muntenegru, ţară nemembră Uniunii Europene, dar care are soluţii pentru concesiunea unei autostrăzi de trei ori mai lungă decât Comarnic-Braşov şi chiar la un preţ mai mic: cu 4 milioane euro mai puţin pe kilometrul, construit tot în zonă de munte.
Nici Vinci, partenerul Aktor în concesiunea autostrăzii Comarnic-Braşov, nu pare să aibă probleme de finanţare în alte ţări: francezii au obţinut un contrat de concesiune pentru o autostradă în Rusia, precum şi un împrumut de la cea mai mare bancă rusească.
Spre deosebire de România, unde statul a aşteptat să îi pice din cer banii pentru autostrada de pe Valea Prahovei, banca rusă va vinde titluri în valoare de 300 milioane euro, care poartă garanţia statului pentru a asigura parţial finanţarea."
"Bani pentru toate rablele din ţară", titrează Evenimentul Zilei pe prima pagină.
Încântat de succesul programului "Rabla 2010", guvernul a decis să aloce din nou fonduri pentru casarea maşinilor vechi.
Surse oficiale anunţă că se se va aloca suplimentar pentru acest program 190 de milioane de lei noi, adică încă 50 de mii de vouchere.