Revista presei centrale, 21 ianuarie
Articole din România Liberă, Gândul, Jurnalul Naţional şi Adevărul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 21 Ianuarie 2011, 07:27
"2011 va fi mai greu decât 2010" - titrează Adevărul pe prima pagină, după ce a stat de vorbă cu consilierul guvernatorului Băncii Naţionale.
Adrian Vasilescu spune că veniturile românilor nu se vor redresa nici anul acesta.
"Mingea“ este în terenul Guvernului şi, în funcţie de cum o va juca, România va dobândi şansa unui nou început sau se va adânci în recesiune.
Vom avea nevoie de încă un an sau de încă doi ani de creştere economică pozitivă ca să vedem efecte şi în casele oamenilor.
"Creşterea economică pozitivă, dacă o vom reuşi în 2011, va merge cu două locomotive - exporturile şi investiţiile" - apreciază Adrian Vasilescu.
"Marea recalculare portocalie: praf şi pulbere peste pensiile militarilor" - titrează Jurnalul Naţional, care a obţinut, în exclusivitate, informaţii despre cum s-a făcut recalcularea pensiilor în armată, de la un funcţionar care a lucrat la arhivarea pe calculator a documentelor.
Sub acoperirea anonimatului, funcţionarul descrie modul haotic în care s-a lucrat, citez: "Lipsesc adeverinţe din dosare, iar recalcularea s-a făcut după ureche, sub presiune, inclusiv de către oameni în vârstă şi fără pregătire în utilizarea calculatorului, pe baza unor registre din care abia se disting, dacă se disting, cifrele.
"Erau cazuri când nu se vedea clar nici numele, unele dosare erau scrise de mână, cu un scris îngrozitor sau paginile se vedeau foarte şters.
"Lucrăm cu un program informatic obosit, făcut la repezeală, care trebuia să înghită informaţii de la circa 20 de calculatoare pe schimb, şi care mergea foarte prost" - am încheiat citatul.
"În căutarea anilor pierduţi" - titrează şi Adevărul, potrivit căruia lipsa documentelor doveditoare privind vechimea a dus la scădearea pensiilor militare între 15 şi 50 la sută.
Nemulţumiţi de aceste recalculări făcute în grabă, pensionarii din armată anunţă pentru 24 ianuarie, la Bucureşti, cel mai amplu protest de până acum al pensionarilor.
Dacă autorităţile nu s-au descurcat prea bine cu calclulatoarele pentru pensiile militarilor, în schimb se anunţă vot electronic prin corespondenţă în 2012.
Potrivit ziarului Gândul, iniţiativa îi aparţine ministrului de externe Teodor Baconschi, care s-a gândit, în primul rând la votul românilor care trăiesc în străinătate.
Între trei şi cinci milioane de români - acesta este bazinul electoral potenţial aflat în afara ţării, dintre care ar putea vota între 500.000 şi un milion de oameni după ce s-ar introduce votul prin corespondenţă, potrivit unor calcule făcute pentru Gândul de lideri şi oficiali ai PDL.
Preşedintele Traian Băsescu însuşi a anunţat ieri suplimentarea programelor menite să consolideze ataşamentul românilor din străinătate faţă de ţara de origine.
Din România Liberă aflăm "cum a ajuns catalogul să decidă alocaţia elevilor".
"După ce a diminuat alocaţiile de susţinere a familiilor cu venituri mici, guvernul a decis să nu le mai dea alocaţie elevilor care au mai mult de 20 de absenţe nemotivate sau dacă au nota la purtare mai mică de 8.
"Executivul consideră că astfel se va pune capăt şi abandonului şcolar, în creştere în familiile sărace.
"Acelaşi guvern are bani puşi deoparte, însă, pentru deplasări în străinătate.
"Secretariatul General al Guvernului a pregătit un contract privind achiziţia de servicii de transport aerian în străinătate pentru aproximativ 500 de deplasări estimate ale angajaţilor guvernamentali spre 50 mari oraşe ale lumii, cele mai multe fiind prevăzute către Paris şi New York" - scrie tot România Liberă.