Revista presei centrale, 20 noiembrie
Cu două zile înainte de alegeri, ziarele analizează atent acţiunile şi promisiunile candidaţilor.
Articol de Costi Dumăscu, 20 Noiembrie 2009, 09:07
Cei trei granzi importă modelul dezbaterilor din Botswana - titrează Gândul, dar nu este vreo glumă "de tip Congo".
Ziarul explică. Eevitarea confruntărilor televizate înainte de alegeri şi certurile nesfârşite privind organizarea lor nu reprezintă o invenţie românească.
Ele sunt o adevărată modă în diverse ţări din lume care trăiesc în această perioadă febra electorală.
În Botswana, de pildă, preşedintele în funcţie l-a trimis la televizor, la confruntarea candidaţilor, pe vicepreşedintele său.
Aşa şi la noi, candidaţii şi-au trimis la dezbaterile televizate consilierii de campanie, deşi au spus peste tot că doresc confruntare adevărată, pe viaţă şi pe moarte.
Evenimentul Zilei titrează: "Candidaţii promit lucruri trăznite". Ocupaţi să-şi dea unul altuia lovituri la glezne, prezidenţiabilii şi-au trecut în plan secund, şi în această campanie, programele electorale.
Evenimentul pune faţă în faţă, pe categorii (social, economic, educaţie sau justiţie) promisiunile primilor trei din sondaje.
Greu de înţeles cum poate un preşedinte să îngheţe preţurile la utilităţi, să dea case la toată lumea sau să îmbogăţească brusc satele româneşti.
Altfel, Gândul notează că am avut, în 4 luni, 1.400 de festivaluri în toată ţara, pe care candidaţii au încercat să nu le rateze.
Orice prilej de a te arăta a fost bun, de la Zilele Prunei, la Festivalul Cepei, trecând pe la tot felul de Sâmbre şi Răvăşeli de oi...
Vorbind despre organizarea votului de duminică, România Liberă avertizează, în prima pagină: prefecţii au ignorat legea electorală, care recomandă ca de supravegherea alegerilor să se ocupe juriştii.
Aşa se face că, în mai multe judeţe ale ţării, şefi de secţii de votare vor fi duminică bucătari, barmani, şoferi, instalatori, electricieni ori maiştri.
Meserii absolut respectabile, desigur, dar care nu sunt tocmai potrivite ca să fii, pentru o zi, şef de secţie de votare.
Într-un sat din judeţul Maramureş - încheie România Liberă - preşedinte a fost desemnată femeia de serviciu a şcolii.