Revista presei centrale, 2 noiembrie
Articole din Gândul, Adevărul, Azi, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi România liberă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 02 Noiembrie 2010, 07:54
Din Gândul aflăm "ce a negociat Băsescu cu Fondul" şi "unde vor merge cei mai mulţi bani în 2011. Surse guvernamentale au precizat pentru Gândul că Traian Băsescu i-ar fi convins pe reprezentanţii FMI să permită, la jumătatea anului viitor, creşterea deficitului bugetar cu condiţia ca banii să meargă strict la investiţii. În acest moment sunt deschise 46.000 de investiţii, care ar avea nevoie de 40 de miliarde de euro.
Pe lista de priorităţi a guvernanţilor se află şi proiectul Elenei Udrea privind construcţia a 10.000 de kilometri de drumuri judeţene şi comunale" - mai scrie ziarul. La rândul său, Adevărul încearcă să demonstreze, citez "Cum a pus FMI guvernul în genunchi pe legea creditelor".
Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, a precizat că este foarte important să se găsească un echilibru între protejarea consumatorului şi cea a sistemului bancar. Ce înseamnă acest echilibru? Premierul Boc a explicat că celebra „Ordonanţă 50 nu se va mai aplica şi pentru contractele în derulare".
Această măsură avantajează băncile, în timp ce clienţii susţin că Ordonanţa 50 i-a ajutat să descopere abuzurile din contractele de credit" - mai precizează Adevărul.
"FMI amână tranşa pentru la anul" - titrează cotidianul Azi. "Legea salarizării în sectorul bugetar, aprobarea bugetului pe 2011 şi reforma pensiilor sunt printre condiţiile puse pentru eliberarea următoarei tranşe de împrumut. Ea va veni la jumătatea lunii ianuarie, şi nu în decembrie, dacă vor fi implementate condiţionalităţile convenite".
"Visul autostrăzii Bucureşti-Braşov costă de ne usucă" - titrează Jurnalul Naţional pe prima pagină. " Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale aruncă 81 de milioane de euro pe un drum imaginar".
Şi iată explicaţia acestui titlu: "Din 2006 plătim din greu pentru o autostradă care ar trebui să lege Capitala de centrul ţării. Dacă între Bucureşti şi Ploieşti s-a mai făcut câte ceva, tronsonul Comarnic-Braşov mai are de aşteptat: după mai multe contracte eşuate, trebuie reluată licitaţia de atribuire a lucrării".
"Piloţi de elită omorâţi de o rablă" - scrie pe prima pagină Evenimentul Zilei. "Doi militari cu sute de ore de zbor la activ şi căliţi în misiuni internaţionale au murit ieri, după ce MiG-ul pe care îl pilotau s-a prăbuşit "din senin" lângă baza de la Câmpia Turzii. Anchetatorii nu au stabilit cauzele tragediei, însă surse din rândul armatei dau vina pe starea tehnică depăşită a aparatelor de zbor.
"A picat ca o piatră" - au spus martorii. În ultimii 20 ani, 19 avioane de tip MiG 21 Lancer, care au o vechime de 30 de ani, s-au prăbuşit din cauza unor defecţiuni tehnice, puse de specialişti pe seama uzurii avionului, iar 11 piloţi şi-au pierdut viaţa. Mai multe voci în rândul piloţilor militari susţin că aşii aviaţiei militare mor la datorie din cauza unor avioane vechi.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat anul acesta achiziţionarea a 24 de avioane F16 second hand din Statele Unite, însă ulterior guvernul a blocat această investiţie din lipsă de resurse financiare.
O veste bună pentru Justiţie anunţă România liberă: "Reţeaua CSM s-a fisurat: patru judecători tineri au reuşit să spargă monopolul vechii gărzi din Consiliul Superior al Magistraturii". Alegerile de ieri arată că s-au făcut primii paşi către reformarea justiţiei. Cu toate acestea, "vechea gardă va continua să deţină majoritatea, punând astfel sub semnul întrebării abandonarea vechilor practici de sprijinire a magistraţilor suspectaţi de corupţie şi de promovare în funcţie pe criterii clientelare, pentru care România a fost mereu criticată de Uniunea Europeană" - am citat din România liberă.
Şi, în final încă o veste bună din actualitatea internaţională, pe care o găsiţi în Evenimentul Zilei: "Victoria Dilmei Rousseff la alegerile prezidenţiale din Brazilia ridică la zece numărul femeilor care au reuşit să acceadă la funcţia supremă în stat. Alte şapte doamne ocupă în lume funcţia de premier, la care se adaugă mai multe şefe ale diplomaţiei, între care Hilarry Clinton, în Statele Unite.