Revista presei centrale, 18 decembrie
Desemnarea lui Emil Boc pentru alcătuirea noului guvern este comentată pe larg în ziarele de astăzi.
Articol de Costi Dumăscu, 18 Decembrie 2009, 09:32
Băsescu 2 l-a pus premier pe Boc 4 - titrează Jurnalul Naţional. Dacă validarea noului Cabinet va avea loc până la Crăciun, vom avea - până la sfârşitul anului - al patrulea Guvern Boc.
Alte ziare numără că ar fi abia al treilea Executiv Boc, dar aspectul nu este relevant.
Gândul îl numeşte pe Emil Boc "premier de nevoie" şi vorbeşte nu despre "Cabinetul Boc", ci despre "Guvernul Băsescu". UDMR primeşte trei ministere şi un post de vicepremier, "independentul" Oprea îşi pregăteşte uniforma, Udrea încă nu s-a decis : ministru sau şef la Cancelaria Preşedinţiei.
Altfel, notează România Liberă, miniştrii grei ai PDL rămân în guvern. Traida Blaga - Berceanu - Videanu se menţine pe poziţii.
Structura noului guvern readuce în atenţie nume de lideri marcanţi din PDL - observă şi Cotidianul, lideri care ştiu să "cârmuiască" ministere.
Şi totuşi, în distribuţia noului guvern ar putea să apară Marian Sârbu de la PSD întrucât acesta - scrie Ziua, vrea la Muncă cu Boc. La Ministerul Muncii, adică.
Pesediştii sunt ofertaţi la bucată pentru a face parte din cabinetul construit în jurul PDL - continuă Ziua. Interdicţia dictată de Geoană nu mai are nicio valoare.
Dar cum este privită desemnarea lui Emil Boc dinspre opoziţie? "Este cea mai proastă alegere în faţa crizei" - spune Crin Antonescu, Evenimentul Zilei consemnează. Mircea Geoană, citat de Cotidianul, accentuează că noul guvern Boc va fi unul care se va baza pe "o majoritate minimă şi putredă", pe votul "trădătorilor" şi, desigur, pe "frauda electorală", dar a alegerilor din 2008, de această dată.
Încheiem cu interviul zilei în presa de la Bucureşti. "La masa Adevărului" se aşează astăzi actorul Dan Puric. El descoperă, după 20 de ani de la Revoluţie, o imensă prăpastie între clasa politică, intelectualitate şi popor, situaţie căreia i se adaugă distrugerea valorilor tradiţionale. Dealtfel, despre oamenii politici, Dan Puric spune că, deşi sunt aleşi de noi, nu sunt oglinda noastră. Clasa politică nu este corp reprezentativ - continuă Dan Puric, apoi nu lasă nici un pic de loc pentru nuanţe : "Clasa politică este o tumoră ce trebuie extirpată".