Revista presei centrale, 17 septembrie
Articole din Gândul, România liberă şi Adevărul.
Articol de Nicoleta Turcu, 17 Septembrie 2010, 08:22
Primăriile au blocat zeci de mii de conturi ale românilor care nu şi-au plătit taxele locale - titrează astăzi Gândul şi explică - în capitală primăriile au început deja executările silite pentru recuperarea restanţelor înregistrate la plata amenzilor, taxelor şi impozitelor.
Numai în sectorul 4 al Capitalei, aproape 18.000 de cetăţeni s-au trezit cu conturile blocate.
În ţară, Primăria Oradea a blocat peste 5.300 de conturi bancare pentru neplata taxelor şi impozitelor datorate bugetului local, la Iaşi, peste 2.400 de pensionari au în acest moment popriri pe pensii, iar la Deva 2.000 de contribuabili au conturile blocate.
Angajaţii de la taxe locale au precizat pentru Gândul că este aproape imposibil ca un datornic să nu fie găsit sau să nu se recupereze datoriile de la el. Scapă doar cei care lucrează fără carte de muncă, n-au conturi bancare şi nici proprietăţi.
În paginile aceluiaşi ziar Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale povesteşte că a învăţat să numere cu bancnotele de 100 de lei şi fişicurile de un leu, pe care tatăl său le punea pe masă în fiecare lună, după ce lua salariul. În acelaşi interviu, Mugur Isărescu vorbeşte şi despre cum "şi-au rupt picioarele" politicienii între ei în loc să ia măsuri economice.
3 ani de strâns cureaua - scrie România liberă şi detaliază: Guvernul va reduce anul viitor alocaţiile bugetare pentru Apărare, Agricultură şi Educaţie, iar deficitul bugetar se va încadra la 2,5% din PIB în 2013, potrivit Strategiei fiscale pentru perioada 2011-2013.
Documentul, aprobat de Guvern urmează să fie transmis Parlamentului în procedură de urgenţă. Guvernanţii se angajează să limiteze cheltuielile de personal de la 8% la 7,4% în 2011, însă în anul electoral 2012, va exista o creştere de 7% a cheltuielilor bugetare, alocate pentru investiţii, asistenţă socială şi personal, observă România Liberă.
Deficitul bugetar general consolidat, exprimat ca procent din produsul intern brut va fi în anul 2011 de 4,4%, şi 2,5% în 2013, faţă de nivelul de 6,8% din PIB convenit cu FMI şi Comisia Europeană pentru 2010. Analistul economic Ilie Şerbănescu atrage atenţia că nu sunt indicate resursele necesare nici măcar pentru nivelurile mai reduse de cheltuieli.
"Lotul Vântu" eliberat de Curtea de Apel Bucureşti - titrează Adevărul. Duelul dintre avocaţi şi procurori, reprezentanţii apărării şi ai acuzării într-un proces penal, a fost câştigat de apărători.
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi partenerii săi de dosar penal Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian au părăsit aseară, arestul Direcţiei de Cercetări Penale, urmare a deciziei pronunţate de magistraţii instanţei de recurs. Decizia a fost luată cu majoritate, doi din cei trei magistraţi votând pentru cercetarea celor trei inculpaţi în stare de libertate.
Tot Adevărul scrie că expulzarea în masă a romilor români şi bulgari de pe teritoriul Franţei a împărţit în două tabere liderii Uniunii Europene la summit-ul de la Bruxelles.
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi omologul său român, Traian Băsescu, s-au întâlnit la Summit, context în care s-a discutat despre expulzarea romilor din Franţa. Deşi acest subiect nu era inclus în agenda de discuţii, Germania şi Italia au insistat asupra unei dezbateri pe marginea politicii duse de Franţa.
Intens criticat pentru acţiunile sale, preşedintele francez a promis că va continua distrugerea taberelor ilegale.
Discuţiile s-au purtat într-o atmosferă încordată, în contextul în care în urmă cu numai câteva zile comisarul european pe justiţie a comparat acţiunile Franţei cu deportările din al Doilea Război Mondial. Sarkozy a sugerat Luxemburgului, ţara de origine a comisarului, să preia toţi romii români şi bulgari aciuaţi în Hexagon.