Revista presei centrale, 17 februarie
Articole din România Liberă, Gândul, Adevărul, Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 17 Februarie 2010, 07:17
"România expirată are nevoie de 40 mld. euro ca să nu rămână fără curent, căldură şi drumuri" - atrage atenţia GÂNDUL. "Infrastructura României, în care nu s-a investit aproape nimic timp de 20 de ani, începe să cedeze. O mare parte din sistemul energetic a împlinit 30 de ani şi are nevoie urgentă de 20 de miliarde de euro. Sistemele de termoficare sunt la pământ. De exemplu, în Piteşti pierderile în reţea au ajuns la 70%. În Bucureşti, la ritmul actual de lucru, RADET va termina modernizarea în 20 de ani. La Transporturi, e nevoie de alte 7,5 miliarde de euro. 70% din reţeaua de drumuri naţionale necesită reparaţii. 38% din reţeaua feroviară trebuia demult să intre în reparaţii capitale. La primăvară, vin inundaţiile. Dar, autorităţile nu spun că România are nevoie să bage doar în reabilitarea digurilor vechi 5 miliarde de euro până în 2030.
Tot din GÂNDUL aflăm că, în Bucureşti s-a inventat amenda pe kilogram de maşină ridicată. La Sectorului 6 s-a aprobat ca taxele să fie între 850 şi 5.100 de RON, pentru recuperarea maşinii. Pe lângă banii pentru ridicare, transport şi depozitare, proprietarii de autovehicule vor mai trebui să achite şi câte 100 de lei pentru că le-a fost fotografiată maşina. Astfel, pentru recuperarea unei maşini cu o greutate sub 2,5 tone, se achită 850 de lei, pentru cele între 2,5 tone şi 3,5 tone - 1.500 de lei, iar pentru peste 3,5 tone - 5.100 de lei noi.
EVENIMENTUL ZILEI face apel, pe prima pagină, la dreptul la o viaţă decentă. Ajunşi în sapă de lemn, tot mai mulţi români le cer autorităţilor bani de hrană şi medicamente. Numărul de şomeri a ajuns, anul trecut, la peste 8% din numărul angajaţilor. Mai dramatic e faptul că peste 31.000 de şomeri s-au înregistrat într-o singură lună, din decembrie 2009 până în ianuarie 2010. Lor li se adaugă „şomerii nedeclaraţi” - care nu au putut primi niciodată ajutor de şomaj şi trăiesc din ajutoare sociale.
Iar JURNALUL NAŢIONAL aducea vestea proastă că ne aşteaptă "şomaj şi falimente noi din primăvară". Sectorul construcţiilor va fi cel mai lovit, din cauza lipsei de comenzi: numărul contractelor s-a redus cu peste 50% faţă de 2008.
"Românii sunt săraci şi supraîndatoraţi" - titrează ADEVĂRUL. "Românii sunt de două-trei ori mai săraci în active financiare - adică bani depuşi la bănci, valută, contribuţii la fondurile de pensii, asigurări şi acţiuni - decât cehii şi ungurii, fapt ce explică de ce problema şomajului în ţara noastră devine mult mai acută, potrivit economistului-şef al Băncii Naţionale a României. „Orice lună în afara serviciului este un dezastru total pentru orice român", a explicat Valentin Lazea. Tot în ADEVĂRUL puteţi citi despre povestea tristă a "Campioanei care trăieşte în bordei". Roxana Ciobanu, o elevă de clasa a 9-a din Craiova, care a câştigat zeci de medalii la judo şi la lupte, locuieşte împreună cu bunicul ei într-o casă de chirpici, fără lumină electrică. Singurele ei venituri sunt alocaţia de 41 de lei şi puţinii bani pe care îi trimite bunica, plecată la muncă în Italia. Pentru performanţele ei sportive, Roxana ştie că ar avea dreptul la o bursă, care este în jur de 100 de lei, dar nu a primit-o niciodată până acum.
ROMÂNIA LIBERĂ trage linie şi titrează: salarii de top la stat: între 1.200 şi 36 de mii de euro. "Cu 1.200 de euro lunar, premierul Boc castiga mult mai putin decat unii dintre subordonatii sai, in vreme ce, cu 7.000 de euro, guvernatorul Isarescu are o leafa mai mica decat bancherii de stat. Analistul economic Ilie Şerbanescu are o solutie drastică pentru aducerea salariilor de la stat la o valoare reala: revizuirea legilor de înfiintare a institutiilor publice.