Revista presei centrale, 17 aprilie
Articole din Evenimentul Zilei şi Adevărul.
Articol de Costi Dumăscu, 17 Aprilie 2010, 11:21
Ziarele de astăzi comentează modificările cerute de Curtea Constituţională la Legea Agenţiei Naţionale de Integritate şi privesc cu îngrijorare apropierea norului de cenuşă din Islanda de ţara noastră.
Legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) nu este conformă cu Constituţia - a stabilit, acum 3 zile, Curtea Constituţională.
Decizia este considerată de Adevărul de astăzi "o mutilare a legii".
Ziarul scrie că ceea ce nu le place, de fapt, judecătorilor constituţionali este dreptul ANI de a constata averile nejustificate - logic, din moment ce 7 dintre cei 9 judecători de la Curtea Constituţională au averile "în verificare" la ANI de vreo 3 săptămâni.
Altfel spus, pentru că au avut posibilitatea, "judecătorii constituţionali şi-au luat ANI de pe cap" - titrează Adevărul.
De aceeaşi părere este şi Evenimentul Zilei care acuză, în deschiderea ediţiei : "Curtea Constituţională, în conflict de interese". Judecătorii care au făcut din ANI o instituţie decorativă au conturi nedeclarate sau acţiuni la diverse firme.
Alt subiect comun în cele două ziare "de calitate" ale sfârşitului de săptămână este norul de cenuşă care vine din Islanda. "După cutremure, pandemie şi criză, un nou pericol : cenuşă pe cer" - titrează Adevărul.
Un pic cam prea dramatic, totuşi, pentru că, în corpul articolului, după ce ne explică ce rău face cenuşa de la vulcanul islandez la ochi şi plămâni, tot Adevărul spune că - cităm - "românii nu vor avea neplăceri, întrucât norul va ajunge în partea de nord-vest a ţării mult disipat".
Evenimentul Zilei insistă pe deranjul pe care norul l-a produs în traficul aerian.
Mii de pasageri aşteptau ieri să decoleze de pe Otopeni şi Băneasa - oamenii nu erau prea veseli, întrucât ratau astfel aniversări, nunţi, slujbe sau concursuri la care erau aşteptaţi în străinătate.
La capitolul "de culoare" ne-au plăcut două articole în ziarele de astăzi. În Adevărul îl cunoaştem pe Cristi din Oradea, "profetul apocalipsei financiare".
Omul are 31 de ani şi a plecat pe jos din Bihor spre Constanţa pentru a le atrage atenţia tinerilor din ţară ce rău este să-şi ia credite de la bănci.
Aşa cum a făcut el, de nu mai poate returna din salariu cei peste 50.000 de euro împrumutaţi.
În Evenimentul Zilei, altă năzdrăvănie : ziarul scrie despre "Crah-ul naţional al fermelor de melci".
Majoritatea culturilor de gasteropode au dat greş întrucât fermierii au aplicat tehnologii nepotrivite sau au ales specii care nu s-au adaptat climei de la noi. Şi a mai fost ceva : şi... claustrofobia (!) a închis culturile.
Singurii melcişori care au supravieţuit, adică, în ferme au fost cei care au reuşit să se strecoare prin tufărişul din împrejurimi.