Revista presei centrale, 15 aprilie
Articole din Jurnalul Naţional, Adevărul, Evenimentul Zilei şi România Liberă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 15 Aprilie 2011, 07:11
"Un buget de câteva miliarde de euro si apropierea alegerilor locale de anul viitor, aceasta este miza referendumului bucurestean pentru politicieni" - potrivit României Libere.
Ziarul a evaluat ce pierd şi ce câstigă locuitorii Capitalei dacă aleg reorganizarea administrativă.
Bucureştenii vor trebui, astfel, să se pronunţe dacă primarii de sector vor mai fi aleşi de cetăţeni, dacă vor dispărea consiliile locale din sectoare, dacă bugetul va fi centralizat, dar şi dacă vor fi alegeri uninominale pentru consilierii generali.
În plus, Primaria Capitalei a fost adesea văzută ca o trambulină spre poziţii mai înalte în stat, inclusiv pentru cea de preşedinte, motiv pentru care partidele au început deja să-şi facă planuri pentru alegerile locale din 2012.
PDL susţine proiectul de reorganizare, având în vedere ca unul dintre iniţiatori este ministrul Dezvoltării, Elena Udrea. În schimb, PSD, PNL şi PC se opun desfiinţării sectoarelor.
"Referendumul Capitalei - prostie pură în 7 întrebări" - este opinia ziarului Adevărul.
Bucureştenii vor răspunde la şapte întrebări, pe care socioligii le consideră penibile şi irelevante.
Miza: un singur primar general sau administraţia actuală cu încă 6 primari de sector.
Primarul Sorin Oprescu propusese, în urmă cu trei zile, o singură întrebare care să le fie adresată locuitorilor oraşului, însă consilierii locali au votat aseară forma propusă de PDL, cu 7 întrebări, atât de ambigue, încât unele se contrazic între ele.
Adevărul mai scrie că, în schimb "Elena Udrea, liderul organizaţiei PDL Bucureşti şi Ministrul Turismului şi Dezvoltării, a salutat aprobarea referendumului privind Legea Capitalei şi a declarat, pe blogul personal, că a introdus şapte întrebări pentru ca lucrurile să fie extrem de clare pentru toată lumea".
Evenimentul Zileia aflat că organizarea referendumului va costa câteva sute de mii de euro.
Potrivit legii, pentru ca referendumul să fie validat, vor trebui să se prezinte la urne jumătate plus unul dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale, însă analiştii anticipează o prezenţă de cel mult 20 la sută.
Tot Evenimentul Zilei evaluează ce efecte ar putea avea îngheţarea preţului carburanţilor.
Chiar dacă preţul carburanţilor va fi îngheţat o perioadă, companiile petroliere nu vor ezita ca, imediat după aceea, să aplice îndoit scumpirile, pentru a-şi recupera costurile anterioare.
O spun principalii operatori din piaţă intervievaţi de ziar.
De cealaltă parte, surse din cadrul Comisiei Europene au declarat că îngheţarea preţului combustibilului nu contravine legislaţiei europene.
"Liber la asfaltarea ariilor naturale protejate" - titrează Jurnalul Naţional, care atrage atenţia că România este pe punctul de a declanşa un uriaş scandal international şi de a fi amendată de Uniunea Europeană din cauza unei ordonanţe a guvernului, aprobată de Parlament şi promolgată de preşedinte, cu privire la ariile naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.
Noua lege permite derularea în zone protejate de legislaţia europeană a unor activităţi de construcţii - investiţii.
Autorităţile au introdus în lege un nou articol prin care Ministerul Mediului şi Padurilor poate dispune încetarea regimului de arie naturală protejată pentru zonele care şi-au pierdut valorea şi capacitatea conservativă, ceea ce, în opinia ziarului citat, deschide calea unor abuzuri, întrucât decizia asupra proiectelor este luată de autorităţi numite pe criterii politice.
România Liberă relevă noi evoluţii în cazul fostei consiliere a ministrului Educaţiei, Melania Mandas Vergu, acuzată de corupţie.
Astfel, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat DNA în legătură cu infracţiuni financiare şi conflict de interese de care s-ar face vinovată fosta consilieră.
Aceasta şi-ar fi transformat locuinţa în sediu de firmă, pentru care ar fi obţinut fonduri europene cu care şi-ar fi amenajat, de fapt, casa personală.