Revista presei centrale, 13 mai
Articole din Evenimentul Zilei, România Liberă, Adevărul, Jurnalul Naţional şi Gândul.
Articol de Costi Dumăscu, 13 Mai 2010, 10:03
Protestele de stradă ale pensionarilor şi forma în care a ieşit din Parlament noua lege a Agenţiei Naţionale de Integritate sunt subiecte principale în ziarele zilei.
"Preşedinţia şi prefecturile, asaltate de pensionari furioşi" - titrează Gândul. Protestele de ieri ale vârstnicilor - scrie ziarul, au fost "destul de energice".
Adevărul : "Puterea, încolţită de pensionari". Măsurile de austeritate anunţate de Executiv au dus la o explozie de nemulţumire.
La subiect, Jurnalul Naţional titrează : "Curba de sacrificiu declanşează Revoluţia bunicilor".
Despre incidentele care s-au înregistrat ieri la protestele pensionarilor avem păreri total diferite în ziarele zilei.
Gândul scrie că jandarmii au fost umiliţi, întrucât cordoanele formate de ei au fost spulberate, pe alocuri, de bătrânii dezlănţuiţi.
Jurnalul Naţional, dimpotrivă, a văzut o represiune în toată regula operată de forţele de ordine.
Ziarul descie astfel incidentele : bunicul, obligat să-şi câştige dreptatea în stradă, a fost reprimat de nepotul în uniformă.
S-a ajuns aici pentru că - titrează Evenimentul Zilei, "În fiecare zi Executivul vine cu taxe şi impozite noi".
Ziarul inventariază ultimele noutăţi în domeniu : indemnizaţii reduse pentru mame, pensii speciale drastic mai mici, taxarea banilor din drepturi de autor şi impozite mai mari pentru cei care au mai multe case - deşi această din urmă măsură nu îi loveşte, totuşi, pe cei mai necăjiţi dintre români.
Pentru că, la subiect, şi doar în paranteză fie spus, aflăm din Gândul că un secretar de stat într-un minister (un nume deloc sonor în politica de Dâmboviţa) are 25 de terenuri şi 8 locuinţe.
Ajunşi astfel la politicieni, ei sunt solidari mai degrabă cu propriile lor averi - scrie Evenimentul Zilei.
Articolul se referă la noua Agenţie Naţională de Integritate care - consideră cotidianul de la Bucureşti, a ieşit din Parlament mai mult moartă decât vie.
Ziarele de astăzi sunt de acord : pârghiile pentru confiscarea averilor dobândite pe căi ilegale s-au evaporat, bijuteriile şi tablourile demnitarilor au fost trecute la secret, cei mai mulţi dintre dumnealor, demnitarii, nici măcar nu vor mai putea fi verificaţi pentru averea dobândită în timpul mandatului.
Încheiem cu interviul zilei care apare astăzi în România Liberă : răspunde întrebărilor ziarului fostul ambasador al Uniunii Europene în România, Jonathan Scheele.
Omul a stat 5 ani la noi, a dovedit de nenumărate ori că îi place România şi că nu ne este duşman, ba dimpotrivă.
De aceea, vorbele lui din România Liberă de astăzi nu ar trebui probabil să ne deranjeze, ci să ne îndrepte, atât cât s-o putea.
Marele defect al românilor - zice Jonathan Scheele, este tendinţa lor de a face ceea ce au de făcut în ultimul moment, şi nu întotdeauna în totalitate.